Каракачанов: Благодаря на БСП, че не се увлякоха да си играем на „леви“ и „десни“

„Ще започна с благодарност към депутатите на БСП за подкрепата тим за проектите за нов самолет и нова бойна машина за пехотата.“ Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в свое импровизирано пряко включване в ефира на Канал 3 по телефона.

[ad id=“225664″]

„Ако се бяха се увлекли по Марешки, щяхме още да си играем на леви и десни, сини и червени. Благодарим за подкрепата, темата на срещата беше точно това – уж имало спекулации, тайни преговори, но всички те бяха в зала Запад. Сега съм длъжен да благодаря на колегите от БСП, че подкрепиха проекта“, продължи Карачанов в отговор на намеците на Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, че в коалицията имало завист „кой е по-, по-, най-„, и отсъствието на министъра при гласуването на проекта в НС в четвъртък, уж като доказателство за тезата му.
[ad id=“263680“]

Министърът на отбраната призна, че изпитва опасения дали е траен интереса за продажба на Ф-18.

„По отношение на опасенията им, аз също имам за Боинг Ф-18, дали са трайни интересите им, дали ще се включат в цените. Имам опасения как ще се подходи към въпроса за желанието ни част от поддръжката да става в нашите военни заводи. Но това ще го решим с обща помощ и разбиране от страна на всички, за да може парите на българския данъкоплатец да остават тук“, коментира Красимир Каракачанов.

[ad id=“236993″]

Той коригира Атанас Зафиров, който изрази опасения за качеството на самолетното гориво за българските изтребители на служба. „По отношение на горивата – г-н Зафиров бърка: не беше за горивата, а за маслата, и случаят бе от преди няколко месеца. В Русия са влезли нови регулации, маслата сега са заменени с френски – тук не е въпрос за горивата. Те са специализирани, доставят се от няколко фирми. В България, за съжаление, не се произвеждат такива горива“, отбеляза Каракачанов.

[ad id=“218548″]

„За изтребителя изискването ни е да се поемат част от ремонтните дейности в България. Това е по-сложно, защото нашият завод в Пловдив няма лиценз за поддръжка дори за руска техника, тъй като е изтекъл. Заводите ни в Пловдив и София – лиценз за поддръжка на западна техника. Иначе руските хеликоптери и в момента се ремонтират.
България има своите способности – не само поддръжката на бойните ни машини за пехотата, но и сглобяването на машините ще е в България, целият жизнен цикъл – в България. Поне 3 от заводите „Терем“ могат да извършват това. За самолетите проблемът е по-сложен, защото в България никога се е ремонтирана западна бойна техника“, призна Каракачанов.
[ad id=“237001″]

По думите му сегашните изтребители МиГ-29 и Су ще се ползват през следващите 10 г. до придобиването на нова въздушна ескадрила.

„За бройката на новите самолети – преди пишеше, че имаме 8 или 9 самолета да купим. Сега сме написали минимум 8 самолета, а ако сега някой ни предложи 10, 11 или 12 за същата цена, тогава „берекет версин“, както казваме ние“, пожела си военният министър.
[ad id=“236999″]

Той твърдо подкрепи предложенията на другия вицепремиер от ОП – Валери Симеонов, за предложенията му за намаляване на шума в курортите.

„По отношение на шума за българските граждани – да. По отношение на т. нар. преместваеми проекти, където той (Валери Симеонов) е заложил площ до 15 кв. м, това не е нормално. Но той е съгласен да коригираме нещата преди проектът да влезе в НС“, поясни Красимир Каракачанов.


image0 (9K)