Капани за клиентите при покупка на ново жилище

Върховният административен съд потвърди, че има нелоялни търговски практики и подвеждащи клаузи в договорите на брокерите. Агенции за недвижими имоти подвеждат клиенти с нерегламентирани такси, неустойки и комисионни.

Как да не попаднем в такъв капан при покупка на ново жилище – разказва Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” на NOVA.

С бума на строителството зачестяват и практиките, с които агенциите-посредници подвеждат клиентите, установяват проверките на Комисията за защита на потребителите.

Най-често кандидатите за нов дом били задължавани да заплащат комисионни след услуга „оглед на имота”, неустойки при забавяне на възнаграждението за посредничество и да подписват подвеждащи клаузи в договорите.

Съдът потвърди, че комисионните в протоколите за оглед са нелоялна практика и  така забрани на агенциите да предлагат тези документи.

„Договорът подлежи на разваляне – всяка от страните трябва да върне това, което е получила по този договор. Осен това. засегната страна има право и на обезщетение за вреди, което може да се търси в срок от 5 години от влизането в сила на заповедта за търговска практика”, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Потърсихме агенциите, предлагали спорните протоколи за оглед. Едната от тях определи решението на комисията като „несправедливо”.

От бранша казват, че до обвързването с комисионни се стигало, тъй като все по- често клиентите използват услугите на брокерите за огледи, но  след това правят всичко възможно, за да ги заобикаляли при покупката.

Проверките на контролните органи откриват и редица клаузи в посредническите договори на агенциите, които ощетяват търсещите жилище.

„Агенциите изискват от потребителите необосновано високи неустойки при забава на тези възнаграждения за извършена посредническа услуга”, обясни Ерджан Ахмед – юрист в КЗП.

При проверка се оказва, че някои от клаузите в договорите дори принуждават кандидат-купувачите да плащат комисионни при покупка на имот, който дори не са разглеждали само защото е в същата сграда, в която са били на оглед.

Подвеждащите клаузи са вкарани в общите условия, към които препращат индивидуалните договори между клиенти и брокери.

И все пак, според адвокатите, опитът да се прескочи Агенцията за недвижими имоти, много често води до по- големи щети от комисионната, тъй като брокерите гарантирали за историята на жилището и инвеститора, което би трябвало да се предотврати опит за имотна измама. Не по- малко важно е да се провери историята на агенцията, на която се доверяват.

Специалистите предупреждават при подписването на самите договори да се внимава за клаузи, които  препращат към скрити капани в общите условия. Сериозно внимание трябва да се обръща и на клаузи, свързани с неустойки и обезщетенията и евентуалните последствия, ако не бъдат изпълнени задълженията в общите условия. Все още най-сериозни остават рисковете при сделките „на зелено”.

Експертите настояват за пълен преглед на подвеждащите клаузи в договорите, които се предлагат от всички агенции в бранша.


image0 (9K)