Как да пречистим организма си през есента?

Много хора използват лятото за детоксикация на организма. Други пък злоупотребяват с вредните храни, алкохола и цигарите през този сезон, но в края на почивките им трябва прочистване на тялото от натрупаните токсини.

Ако не сте направили детокс в горещините, то с настъпването на есента той е изключително полезен. По този начин ще получите прилив на енергия и елиминирате някои неприятни симптоми.

Черният дроб, дебелото черво, кожата, кръвта, са органите, в които се натрупват най-много замърсявания. Преди да прибегнете към специални добавки и напитки за прочистване, може да използвате някои домашни средтсва. Особено сега е идеалния момент да се възползвате от полезните свойства на някои сезонни зеленчуци.

Черен дроб

Той страда най-много от безразборното пиене на купоните на плажа или приятните летни вечери с приятели. Отвара от глухарче, бял трън или похапването на артишок са нещата, които може да ползвате за детоксикацията на този орган. Също така, наблегнете на храни, пълни с антиоксиданти, например авокадо и някои плодове, пише Tialoto.bg.

Дебело черво

Ако то не е почистено добре, детоксът на черния дроб е труден. Има билки и храни, които може да ядете за по-добро храносмилане. Лененото семе, например, насърчава придвижването на храната по червата. Силиумът и хлорелата пък помагат за по-лесното извеждане на токсините от дебелото черво.

Примът на повече пробиотици, например кисело мляко и консумацията на лапад, също се препоръчват за прочистване на тялото през есента.

Бъбреци

Най-важното нещо е да пиете достатъчно вода и други течности. По този начин, дори и в бъбреците да има някакви бактерии, те ще бъдат изхвърлени по-лесно чрез урината.

Пийте чай от лайка, бял равнец, хортенция, магданоз или отвара от царевична коса, за да премахнете токсините от бъбреците.

Кожа

Този човешки орган е изложен най-много на замърсяванията от околната среда. Особено през лятото, когато ходим с по-оскъдни дрехи, в кожата попадат много токсини.

За да почистите кожата си, трябва да я ексфолирате редовно. Премахването на мъртвите клетки ще позволи на кожата „да диша“ по-добре. Различни маски за коса, консумацията на джинджифил, някои плодове, са най-ефикасни за детоксикацията.


image0 (9K)