Как да пием кафето си правилно

Едва ли някой може равнодушно да остане в леглото при мириса на прясно смляно или сварено, ароматно, ободряващо всички сетива кафе. Популярната кофеинова напитка е полезна и обичана, но понякога е набеждавана и за вредна.

[ad id=“225664″]

Проучвания установяват, че кафето може да повлияе негативно на кръвното, при заболявания като остеопороза, но и да помага с мощното си антиоксидантно действия в редица случаи. При всички положения обаче е добре кафето да се приема по правилния начин – умерено и с възможно най-малко добавки, пише Mila.bg.

Не го пийте рано сутрин

Изглежда тази малка радост за „добро утро” има и обратна страна. Оказва се, че рано сутрин напитката се бърка в производството на кортизол в организма. Потиска го и го замества във важната роля да ви зареди с енергия. Лошата новина е, че организмът свиква с това положение и започва да разчита на кафето, без което не може да отвори очи. Опитайте да изпиете първото за деня между 10 и 12 часа. От 14 и 17 часа пък е подходящото време за още една чаша.

[ad id=“263680″]

Премахнете подсладителите

Сякаш не им обръщате достатъчно внимание, когато плуват в кофеин. Истина е, че те са там, всеки път когато поръчвате или приготвяте голяма чаша със специално млечно и сладичко кафе. В някои напитки количеството захар или друг вид подсладител може да надхвърли дажбата ви за целия ден. Тя е около 40 грама, според някои изследвания дори по-малко. Усещането не е същото без захар в кафето, но наднорменото тегло само чака да се поддадете. Ако съвсем не понасяте напитката горчива, опитайте да смекчите положението с малко стевия.

Слагайте истинско мляко

Може би не се замисляте какво съдържа пакетчето или кутийката сметана до чашата с кафе. Вероятно мляко под някаква форма, а може би не само. Ако не искате да жонглирате с вероятности, добавете в кафето си доброто, старо и обикновено мляко.

[ad id=“236999″]

Водата

Много ценители на кофеиновата напитка държат на сорта, произхода и качеството на зърната кафе, а я приготвят с вода от чешмата. Едва ли е голям проблем, но ако опитате с филтрирана вода, кафето ви може да е по-добро на вкус и по-полезно.

Добавете канела, какао или кокосово масло

Е, не едновременно. Нужно е съвсем малко количество, за да направите приема на полезните вещества в тези добавки лесен и приятен. И трите продукта имат доказани предимства за здравето и са приятели по вкус на кафето.

[ad id=“237001″]

Не, на гладен стомах

Кафето добре може да ви подреди. Особено, когато не сте хапвали нищо. То ще си поиграе с нивата на захар в кръвта ви и с тези на инсулина и ще ви изтощи още в ранна сутрин. Не му го позволявайте. Нахранете се преди да посегнете към кафеварката или просто хапвайте, докато отпивате от любимата напитка.


image0 (9K)