НАЙ-НОВИ:

Какво трябва да знаем при употреба на газови бутилки в домашни условия?

Какви са изискванията за бутилките и как да ги използваме безопасно?

На пазара има няколко различни вида бутилки – туристически (по-малки, обикновено червени на цвят, между 5 и 10 л), битови (между 10 и 27 л, най-често сини на цвят) и промишлени.

Върху всяка бутилка има текст с важна информация.

Отбелязана е вместимостта – обемът на бутилката трябва да се запълва най-много до 80%.

Посочено е и теглото на бутилката, когато е празна – така може да се определи с претегляне дали в нея има газ, или не. Има и знак дали тя е изпитана и отговаря на стандарта.

Всяка бутилка може да се използва 10 години, преди задължително да бъде проверена.

В никакъв случай потребителите не бива да се опитват да ремонтират сами бутилките и при поява дори на повърхностна на корозия по корпуса им трябва да се спре употребата им и бутилката да се занесе в пълначните станции, където има сертифициран персонал.

Газовите бутилки задължително се пълнят в определени пунктове, а не на газстанциите за колонките за автомобилните газови уредби (АГУ).

Специалистите не препоръчват да се купуват газови бутилки втора употреба – тъй като не знае в какво техническо състояние са и може да се стигне до проблеми при използването им.

Газовите бутилки не бива да се съхраняват в помещения под нивото на околния терен (под стълби, в мазета и пр.) – без да има специална вентилация, тъй като пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и пада надолу в помещението. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Big Brother: Most Wanted: 12 ярки риалити личности, 12 силни…