Какво пишат турските медии за посещението на премиера Борисов

Вчерашната работна визита на министър-председателя на България Бойко Борисов в Турция по покана на турския му колега, Бинали Йълдъръм беше широко отразена в турските медии.
Ето какво пишат те:

„България е истински приятел на Турция“, e заглавие в няколко турски вестника – „Сабах“, „Пусула“, Сон дакика“, „Хаберлер“.“Показахте, че сте наш истински приятел“, съобщи за БТА Нахиде Дениз.

Изданията цитират думите на Йълдъръм към българския му гост: „Показахте,че сте наш искрен приятел“.

Бинали Йълдъръм е дал висока оценка на подкрепата, която българският премиер оказал на Турция в събитията във връзка с осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 година.

[ad id=“225664″]

Всички турски издания отбелязват, че Борисов е бил посрещнат с военни почести в правителствената резиденция „Чанкая“ в Анкара.
„Бинали Йълдъръм и българският гост постояха на терасата, откъдето се открива панорама към града, и си поговориха, след което се премина към официалните разговори“,отбелязва „Миллиет“.

„Южният фланг на НАТО не е възможен без Турция. Нека никой не забравя това“, посочи Си Ен Ен Тюрк в репортаж с картина от визитата на Борисов. Телевизионният канал акцентира, че отношенията с ЕС са били приоритет в двустранните разговори на Йълдъръм и Борисов. „Сигурността на Европа започва от Турция и България „, посочва телевизията, цитирайки турския премиер.

Вестниците „Хюрриет“, „Миллиет“, изданието „Хаберлер“ слагат акцент върху снощната среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и премиера Борисов в двореца „Бештепе“. Без да съобщават подробности, медиите пишат, че разговорът се е провел насаме между двамата и е продължил 1 час и 10 мин. Информациите са придружени със снимка на Борисов и Ердоган.

Изданието „Хабер 50″посочва, че Борисов е дошъл в Анкара след Париж и Берлин, то отбелязва, че „визитата е знакова, българският премиер посочи, че неговата страна, освен че се намира между Европа и Азия, в същото време е и член на европейското семейство“.

„Към момента няма натиск към българската граница и това се дължи на споразумението, което бе подписано между Турция и България. Усилията, които положи Турция, са похвални, защото така бежанският поток бе задържан далече от границите и опазихме границата, която е не само граница на България, но е и външна граница на Европа“, цитира изданието думите на Борисов.

Анадолската агенция цитира от пресконференцията на двамата премиери изявлението на турския премиер, че „в решенията си отсега нататък ЕС трябва да взима под внимание тази реалност. Важността на отношенията между ЕС и Турция нараства още повече в бъдеще, като се има предвид, че в района може да ескалират някои събития“.

Анадолската агенция отбелязва още, че в 12-месечния план за отношенията между Турция и ЕС е включена среща между външните министри на Турция и на общността, актуализация на европейското митническо споразумение, както и изпълнението на мигрантското споразумение, което турската страна обвързва с отмяната на визите за турските граждани в шенгенската зона.

 Йълдъръм в скоро време ще посети България, пише Анадолската агенция, за да продължи обсъждането на двустранните отношения и  какво може да се направи още за просперитета на двете страни и на двата народа.

Източник: dir.bg


image0 (9K)