НАЙ-НОВИ:

Какво е Хелоуин- празникът на мъртвите

Свързваме  Хелоуин само със страшни костюми и сладкиши, но зад този ден стои една дълга и интересна история. Всичко започнало преди около 2000 години с древния келтски фестивал “Самхейн”, който се е празнувал на 1-ви ноември.

Хората вярвали, че в нощта преди този празник мъртъвците се връщали на земята като духове. За да задържат скитащите духове далеч от домовете си, хората оставяли отпред храна и вино.

Вярващите в това поверие носели маски, за да объркат духовете и да не бъдат завлечени в призрачното царство.

Християнската църква превърнала “Самхайн” в Ден на Вси Светии през осми век. С течение на времето празникът приел и днешното си име Хелоуин (Halloween – от All Hallow’s Eve).

Чували сте “номер или лакомство” (trick or treat), но едва ли сте чували за “соулинг” и “гайзинг”? Тези традиции са възникнали в средновековна Британия. На 2 ноември, Архангелова задушница, бедните правели сладкиши, които се наричали “соул кейкс” (кейкове за душите). В замяна душите се молели за мъртвите близки на тези хора. Това се наричало “соулинг”

Според историята “гайзинг” е когато млади хора се преобличат в различни костюми и събират храна, вино, пари и други подаръци. В замяна на това младежите пеят, рецитират поеми или разказват шеги. През 19-ти век ирландските и шотландските емигранти в САЩ са комбинирали тези традиции и резултатът бил “номер или лакомство”. Първоначално празнуващите са залагали повече на номерата отколкото на лакомствата. Но през 50-та година празникът Хелоуин е предприел формата, която има днес. С весели деца, обикалящи улиците с жадни за сладкишчета погледи.

 Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа. Американците харчат на 2 млрд. долара за костюми и още 4 млрд. за за бонбони и сладки изделия за този ден.

Източник: offnews.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Повечето от нас изхвърляме стъблата на броколите. Да разберем защо…