НАЙ-НОВИ:

Какво е успехът?

Даяна Маринова: 

Успехът е трудно за дефиниране понятие, понеже успехът е различен за всеки човек.

За едни например успехът е да създадат семейство, за други пък е да имат кариера. Общото обаче е че има цел и стремеж към нещо.  Еестествено и грешки има, но именно те са ключа към успеха.

Всеки има мечти, които иска да постигне, и ако това стане, ще се чувства успял и много щастлив. Повечето всъщност казват, че ако си успял значи си щастливи и обратното – ако си щастлив, значи си успял. Вярно е второто твърдение, защото всъщност има твърде много успели в общоприетия смисъл личности, които по собствените им думи не са щастливи. Вероятно, защото щастието включва успеха, но и доста повече от това.

Въпросът е тогава трябва ли да спрем и просто да се наслаждаваме на това, което сме постигнали или трябва да си поставим друга цел, над която да започнем да работим и да надграждаме това, което имаме. Според мен е второто. Трябва да можем да си поставяме нови и нови цели и след като ги постигнем, да си поставяме следващите. Това прави един човек успешен.

Една притча много кратко и точно казва: Какво е успеха?

– Каква е тайната на Вашия успех? – попитал журналистът един преуспяващ бизнесмен. – Разбирам, че това е тема на дълъг разговор, но ако може да ми отговорите накратко?

– Мога да ви отговоря само с две думи.

– Само две думи ли? И кои са те?

– Правилните решения!

– А как сте сигурен, че сте взели правилното решение?

– На това може да се отговори само с една дума?

– Коя е тя?

– Опит!

– И как получихте този опит?

Бизнесменът отговорил:

– Мога да кажа две думи!

– А именно?

– Неправилните решения!

Не бъди суров към себе си. Не се упреквай твърде строго за грешките, които си правил и ще правиш. Те са твоят най-добър учител, те са твоите стъпала към мъдростта. Приеми ги, осмисли ги и продължи напред – по-опитен, по-силен, по-устремен…

След тази притча и написаното по-горе, според мен най-важното е всичко да правиш с любов и желание, да си дадеш нужното време. Когато нещо не се получава да пробваш отново, да се наслаждаваш на процеса, а не само на крайния резултат.

За финал ще ви припомня един цитат на Марк Твен, който трябва да си го напомняме по-често и доколкото е възможно да го следваме:

“След 20 години ти ще бъдеш по-разочарован от това, което не си направил, отколкото от нещата, които си направил. Затова опъни платната, напусни сигурното пристанище, улови вятъра! Изследвай! Мечтай! Откривай!”

 

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Възрастна жена два пъти пътува до Румъния, за да даде…