Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка до края на ноември

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев предложи удължаването на епидемичната обстановка до 30 ноември. Министреският съвет одобри това предложение

Министерският съвет удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на ноември. В мотивите си кабинетът посочва, че пандемията от коронавирус продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.

В петък миналата седмица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че ще предложи удължаване на епидемичната обстановка заради очертаващо се нарастване на случаите на заразени с коронавирус. Според анализа на властите „продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност на фона на намаляваща заболеваемост и запазване на степента на болнично лечение на пациенти с умерена и тежка клинична картина“.

Извънредната епидемична обстановка дава възможност на министъра на здравеопазването да въвежда мерки за запазване на здравето на населението, включително ограничаване на правото на придвижване, на събиране на закрито или налагане на карантина.

Към момента, в който д-р Кунчев направи предложението, регистрираните заболели в България от началото на пандемията бяха малко под 19 000 души. От тях починалите са над 750 души.

Първите случаи на коронавирус в България бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка. Според първоначалните планове тя трябваше да е в сила до края на септември, но според препоръките на здравните власти засега плановете са епидемичната обстановка да важи поне до 30 ноември.

В сряда у нас бяха регистрирани нови 109 случая на коронавирусна инфекция при направени 3049 теста или 3.6% положителни проби за денонощието.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)