НАЙ-НОВИ:

Йордан Цонев: През 2019 г. България ще гласува три пъти

Догодина ще има избори три пъти, прогнозира в ефира на бТВ зам.-председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. Според него предсрочният парламентарен вот е неизбежен.

“Оставката на Валери Симеонов е победа на гражданското общество”, каза Цонев. По думите му обаче за ДПС тя не решава проблема, правителството генерира само нестабилност и трябва да си ходи.

От ДПС са против депутатските заплати да бъдат замразени. „Ние смятаме, че работим, избирателите също могат да кажат, че събота и неделя нашите депутати не почиват, правят срещи, обикалят районите”, подчерта Цонев. “Ако заплатата е обвързана с повишаване на заплатите в страната и те се вдигат, по какъв друг критерий да бъдат обвързани депутатските заплати”, попита депутатът.

„Ние сме за това качеството на нашия труд да се повишава, но не по този популистки начин да обявяваме на хората: „Не ни давайте пари, защото ние не ги заслужаваме”. Ами добре тогава, да не получаваме никакви пари. Ние разчитаме на тези пари”, изтъкна той.

Според него най-големият недостатък на бюджета е, че не е ориентиран към икономическия цикъл. “Многото разходи в тези неформирани системи не са насочени към реформи, а към неефективни плащания”, смята той.

Йордан Цонев посочи, че всяка година се дават все повече пари в здравеопазването и всяка година пациентите и лекарите са все по-недоволни. По думите му бюджетът за здравеопазване за 20 години е нараснал 8 пъти, а според него 80 пъти е нараснало недоволството от системата на здравеопазването.

“Реформата спря през 2000 г. и оттогава нищо не се пипа. Нереформираността на системата предполага, че като изливаш повече пари, увеличаваш дефектите, а не ефектите”, посочи още Йордан Цонев.

„Все още няма система, по която да се регулират парите за лекарства. Ние сме на първо място в света по процент на разходи за лекарства. Средно в Европа за лекарства се дават 15-18%, в България са 35-40%, при това без болничната помощ”, подчерта Цонев. Той изреди и нерегламентираните плащания и източването на НЗОК през пътеки. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
На 27.11.2018 г. в РУ - Чирпан е получено съобщение…