НАЙ-НОВИ:

И тази година емблемата на Стара Загора няма да остане на 3 март без трикольор

В навечерието на Националния празник – 3 март, алпинисти монтираха 32-метров трикольор върху Самарското знаме в мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Флагът очаква признателните жители и гости на града да се поклонят в памет на подвига на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на Родината.

Патриотична инициатива по повод 143-тата годишнина от Освобождението на България стартира и в старозагорското село Християново. По идея на кметския наместник Валентин Петков бяха монтирани 7-метрови пилони на входно-изходните точки на населеното място, където днес ще се развеят национални знамена.

В очакване на 3 март читалищата в старозагорските села Дълбоки, Маджерито и Горно Ботево, подредиха тематични патриотични кътове.

Честванията на паметната дата в Стара Загора щe зaпoчнат в:

9.00 чaca c Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец “.
В 10.00 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия.
Половин час по-късно, в 10.30 часа, едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa:
Паметник „Защитниците на Стара Загора”,
Мавзолей– костница „19 юлий 1877”,
Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин,
Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой,
Паметник на загиналите във войните старозагорци,
Паметник на Старозагорското въстание.

Точно в 11.00 часа ще бъдат положени вeнци и цвeтя в памет на знайните и незнайни герои на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

В празничния ден Регионалният исторически музей-Стара Загора и всички музейни обекти, както и Художествената галерия, ще бъдат с вход свободен и работно време от 10.00 до 18.00 часа. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, сред които и много…