Италия с черен рекорд – 793 починали от CCOVID-19 за денонощието

Италия постави нов негативен рекорд, като за последното денонощие новите случаи на заразени с коронавирус в страната са 6557. Починалите вследствие на усложнения от заразата – отново само за денонощие, са 793 човека.

Така броят на заразените в страната надхвърли 53 578 души, а починалите до момента са 4 825, предаде БГНЕС. Над 5 хиляди души са излекувани.

Снощи министърът на здравеопазването Роберто Сперанца нареди да се затворят обществените градини, паркове и други зелени пространства в цяла Италия от 21 до 24 март. Тази мярка вече беше въведена от отделни общини.

Сперанца забрани и развлекателните и спортни дейности на открито. Разрешават се индивидуални упражнения в близост до дома и при спазване на разстояние от най-малко един метър от други хора.

Губернаторите на северните области на Италия, които са най-засегнати от епидемията от коронавируса с около 3000 починали, искат закриване на още повече икономически дейности, а спазването на ограниченията да се следи от военни.

Стефано Боначини, губернатор на област Емилия-Романя, втората най-засегната от коронавируса в Италия след Ломбардия с над 5200 заразени и 531 починали, в четвъртък забрани повечето дейности на открито.

В Испания през днешния ден е регистриран скок на жертвите. Само за изминалото денонощие заразените с коронавирус са 3 800 души, като с тях общият брой на заразените нарасна до 25 374. 1378 души са починали в Испания след коронавирус.

Основните вестници El Pais и El Mundo предупреждават, че отделенията за интензивно лечение са изправени пред колапс и здравното министерство все още не е в състояние да гарантира защитна екипировка за своите лекари. Правителството оповести, че пикът на епидемията се очаква в следващите няколко дни, след което броят на инфектираните трябва да се стабилизира, а след това да започне да намалява.

Расте броят на починалите от коронавируса в Гърция и те вече са 13. Потвърдените случаи в страната са близо 500 души, като 20 са в тежко състояние. Ежедневно властите налагат нови мерки, за да ограничат пътуванията извън населените места, съобщава БНР.

В Катерини премахнаха всички пейки, за да спасят възръстните хора от разпространие на заразата. Има забрана за събиране на група хора над 10 човека и то на безопасно разстояние.

Властите не могат да овладеят пътуването на гърците към провинцията и предупреждават, че още днес ще издадат заповед за забрана за излизане от градовете.

По искане на кметовете на островите правителството разпореди, че към островната част на страната ще пътуват само постоянно живеещи там. Проверката се извършва на базата на данъчна декларация, с която се закупува билет за ферибот.

Това е най-тежкият ден в Сърбия, имаме 36 нови случая на пациенти, заболели от коронавирус, общо 171 души са болни и този брой ще продължи да се увеличава, ако не променим отношението си, заяви сръбският президент Александър Вучич. „От утре да бъде удължен полицейският час, като започва не от 20:00 часа, а от 17:00 до 5 часа сутринта. Моля, разберете хора, това е необходимо“, за да оцелеем, казва Вучич.


image0 (9K)