НАЙ-НОВИ:

История на село Бенковски

Село Бенковски се намира на 30-тина км югоизточно от Стара Загора. Първото име на селото е било Дуваджизлии / голямо, широко, обширно поле /. Днес селото носи името на Георги Бенковски – командирът на „Хвърковатата чета“.

Първоначалното заселване на този район е от турско етническо население, това е било през първите векове на османското населяване по българските земи. По-късно от съседните села са се преселили и български фамилии, които са работили като налбанти, железари, ковачи, имало е от тях и аргати.

От 1892 до 1911 година е имало предложения за смяна на името на селото. По онова време изпълняващия длъжността кмет – Пеньо Симеонов и няколко негови съмишленици, предлагат да бъде прието името на Георги Бенковски – командир на „Хвърковатата чета“. Така селото било записано в регистрите като село Бенковски.

След съединяването на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година са се заселили българи от много съседни села.

За първи път в селото е отворено училище през 1890 година. През 1937 г. започва да се строи нова сграда и на 15 септември 1940 година се открива с името „Народно начално училище „Кирил и Методий“. През 1956 година е започнало изграждането на читалищната сграда в селото, дадено е името „Пробуда“.

През 1965 година е било водоснабдено селото, изграден е местният водопровод. През 1967 г. в селото се открива здравен пункт.

Повече информация за селото: кликни тук За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изостава сериозно от предполагаемия си…