НАЙ-НОВИ:

“Искаме промяна, а не просто смяна”. Българи в чужбина декларират, че “няма отказване”

Българи се събраха на пореден протест в Кьолн. Този път пред катедралата Photo: Vladislav Terziev (©)

Оставка на правителството и главния прокурор. Дистанционни избори. Лустрация. Това са само част от исканията на българите в чужбина, които се събраха в неделя за пореден път в 27 града в различни точки по света, за да подкрепят сънародниците си в България, които протестират вече повече от месец.

Българите по света имат и други искания като:

цялостна подмяна на политическия елит;

ясно разделение на властите;

реформа на съдебната система;

конституционни промени;

върховенство на закона;

електронно правителство;

пълна прозрачност на административно ниво;

служебно правителство от експерти;

гаранция за независимостта на националните медии и др.

Българи се събраха пред посолството в Берлин

Неделните протести в чужбина се превърнаха в традиционни. В някои европейски градове като Берлин българите се събират и през седмицата. Обичайно тяхната демонстрация се осъществява пред българското посолство в германската столица. В четвъртък българите обаче демонстрираха пред Канцлерската служба в Берлин, която е еквивалентът на Министерски съвет в България.

“Защо канцлерът Ангела Меркел мълчаливо подкрепя управление, срещу което протестират хиляди българи от всички части на света?”, попитаха риторично демонстриращите в Берлин.

Това разказа пред Свободна Европа Росен Иванов. Протестиращите са изтъкнали именно проблемите, срещу които е масовото недоволство и то на немски език, така че да бъдат разбрани сред местната общественост: липсата на съдебна реформа в България, съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, съмненията за злоупотреби със средства от фондове на ЕС, силно ограничената медийна свобода в България, провал в борбата с корупцията.

Росен разказва, че сградата на Канцлерската служба се намира на едно от най-оживените места в немската столица, а заради близостта ѝ с Централната гара в Берлин демонстрацията е привлякла вниманието не само на работещите в сградата, но и на много туристи от различни краища на света.


Карта на антиправителствените протести извън България за 9 август 2020 г.

За тази неделя сънародниците ни в чужбина бяха изготвили карта на точките, в които се провеждат протести по света. В Чикаго, където недоволните се събраха за втори път, към тях се присъедини Илия Консулов. Той е един от българите в Чикаго, избягал още през 1968 г. от България заради комунизма. Във видео, публикувано на Фейсбук страницата “Протестите по света”, българите скандират “Чикаго е с вас!”.

Илия Консулов, имигрирал в САЩ през 1968 г., заедно с други българи в Чикаго

Протестиращите в Чикаго българи

В Осло повече от 15 българи излязоха с плакати “Не сте сами”, “End Corruption” и транспарант “Съединенито прави силата #оставка. Подкрепа от Норвегия”.

Antigovernment protests – Bulgarians abroad – Oslo – Norway

“С вас сме. Няма отказване”, казват и в свое видео българите от Монреал. За пореден път те се събраха с плакати “Компетентността ви е: морално дъно и умствена немощ”, “Здраве и природа в ръцете на народа”, “Искаме промяна, а не просто смяна”.

Десетки българи скандираха “Оствка” и в Бостън. Те протестираха с български знамена, плакати с исканията им и транспарант “Bulgaria, you are not alone. Boston is with you. #оставка #заедно #лустрация”. (“България, не си сама. Бостън е с теб” – б.р.).

Българи, не сте сами.Бостън е с вас. #заедно #оставка #Бостънесвас #ViralСпециални благодарности на Emil Krastanov и Sign Center Boston за безценната помощ с изработването и даряването за каузата на трансперанта и много от табелите! Емил беше затрупан с работа, но не спа цяла нощ за да имаме сега тези материали.

Публикувахте от Andrey Zahariev в Неделя, 9 август 2020 г.

 

В Мадрид българи, екипирани с маски, играха хоро по време на протеста. На оградата на българското посолство в столицата на Испания те закачиха множество плакати и знамена.

В чешката столица Прага българите се обявиха в подкрепа на блокадата на Орлов мост и призоваха Борисов и Гешев най-после да си подадат оставките. Техният протест беше пети поред.

Публикувахте от Nikola Jelqzkov в Неделя, 9 август 2020 г.

В Оксфорд и Лондон българи със знамена скандираха “Ние сме с вас!”.

Оксфорд

Оксфорд, 09.08.2020 #НеСтеСами

Публикувахте от Протестите по Света в Неделя, 9 август 2020 г.

Лондон, 09.08.2020. #НиеСмеСВас #НеСтеСами

Лондон, 09.08.2020. #НиеСмеСВас #НеСтеСами

Публикувахте от Протестите по Света в Неделя, 9 август 2020 г.

 

Българи от Австралия и Нова Зеландия се включиха онлайн от градовете Пърт, Мелбърн, Сидни и Окланд с призиви за оставка “за промяна и за по-дъбър живот в България за нас и за нашите близки”.

Подкрепа от Австралия и Нова Зеландия !Perth / Melbourne / Sydney / Auckland NZ

Публикувахте от Протестите по Света в Неделя, 9 август 2020 г.

 

На 7 август българи, живеещи в Торонто, Монреал и Ванкувър, Канада, изпратиха отворено писмо до посланика Светлана Стойчева-Етрополски, консула в Торонто Десислава Атанасова и почетния консул на България в Монреал Георги Паничарски. В него те изразяват подкрепата и съпричасността си към протестите в България и изтъкват своите искания.

“Родината ни е в тежък плен на една групировка, която е овладяла изпълнителната власт и голяма част от съдебната система. Българският парламент е сведен до гумен печат, чиято основна функция е обслужването на частни интереси и придаването на легитимност на свързани с тях престъпни действия”, пишат българите от Канада.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
При катастрофа с навлизане в насрещното в старозагорско вчера, трима…