НАЙ-НОВИ:

Премиерът Борисов: Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

“Подкрепата ни ще продължи поне до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати”, посочи министър-председателят.

Припомняме, че евентуалната промяна на кандидата ни за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева предизвика дипломатически скандал между Берлин и Москва. Появиха се информации, че Бокова може да бъде сменена на днешното заседание на правителството.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова дори заяви, че Русия е против подобна рокада, извършена под натиска на чужда държава, като визираше Германия. В понеделник пък Берлин обвини Москва в лъжа. Причината – твърдението на Русия, че канцлерът Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да свали подкрепата си от Ирина Бокова.

“Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура за генерален секретар на ООН”, категоричен беше Борисов.

“Ние сме помолили всички в света, а с тези които сме в близки отношения, сме помолили максимално да съдействат и подкрепят. Винаги с президентската институция сме действали изключително активно. До този момент минаха 4 изслушвания, за съжаления нашият кандидат е 3-ти, 5-ти, 7-ти, 3-ти. С цялото ми уважение, но дори Македония са преди нас. Някой иска недоброто си представяне да припише на мен и на вас, на България”, заяви министър-председателят.

“Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна. Така като направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре”, подчерта премиерът. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
На 10 септември в Стара Загора, по ул. "Aрмейска", до…