Инспектор Карафезиев от КАТ-Стара Загора на среща с учениците от гимназията по електротехника

По повод предстоящия Ден за почит към жертвите на пътнотранспортни произшествия на 17 ноември в Професионалната гимназия по електротехника „Георги Раковски“ в Стара Загора единадесетокласници се срещнаха с полицейски инспектор Христо Карафизиев от КАТ-Стара Загора, разказа за ЗАРАТА г-жа Безценна Стайнова, преподавател по български език и литература в училището и класен ръководител на 11 А.

Инициативата за срещата е на Дирекция „Пътна полиция“-Стара Загора със съдействието на Професионалната гимназия. Учениците от 11 А и 11 В, с класен ръководител инж. Станка Кисьова, участваха активно, като задаваха въпроси, които ги интересуват.

Основната тема на разговора беше безопасното придвижване от дома до училище и какво трябва да е поведението както на пешеходците, така и на велосипедистите и не на последно място – на шофьорите.

Инспектор Карафезиев изнесе интересни факти от соята работа и разясни на младежите как протича една рутинна проверка на пътя, която се засича от 3 камери в служебния автомобил на КАТ. От водача се изисква да покаже документите, а ако се окаже, че е употребил алкохол – му се прави повторен тест, проверява се в системата на МВР за други нарушения на шофьора, както и тест за наркотици, предвид на това, че в последните години се случва все по-често хора да карат автомобилите си след употреба на упойващи вещества.

Учениците попитаха за какви нарушения се отнема шофьорската книжка, какви са глобите и наказанията за провинилите се водачи, както и за санкциите при повторно нарушение.

Срещата беше много интересна, полезна и увлекателна за учениците. Радваме се на сътрудничеството ни с КАТ-Стара Загора, защото с подобни мероприятия се надяваме да сведем до минимум пострадалите и жертвите на пътя, сподели накрая г-жа Безценна Стайнова.


image0 (9K)