НАЙ-НОВИ:

Илон Мъск и още 115 експерти с отворено писмо до ООН срещу военните роботи

ООН да забрани създаването на автономни оръжия, призова Илон Мъск с още 115 експерти .
Някои от водещите разработчици на изкуствен интелект и роботи в света са написали отворено писмо до ООН, зовящо за забрана на военните роботи, съобщава в. “Гардиън”, цитиран от dir.bg

Групата е съставена от 116 експерта от 26 държави, измежду които Мустафа Сюлейман, отговарящ за изкуствения интелект на Google и шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск.

Наскоро в ООН започнаха дискусии относно дроновете, автономните танкове и картечници, но технологичните експерти са убедени, че в ход е нова надпревара във въоръжаването, крайната цел на която е да замести войниците с автономни роботи.

Технологичните световни лидери наричат тази надпревара “Третата оръжейна революция”, като първата е била откриването на барута, а втората на ядрените оръжия.

[ad id=”237001″]

“Веднъж разработени, автономните оръжия ще позволят войните да се водят в много по-голям мащаб и със скорост, трудна за разбиране от нормалните хора. Това ще са оръжия на терора. Те ще могат да се ползват от терористи и деспоти срещу мирни хора. Те ще могат да се хакват, за да извършват нежелани действия. Веднъж отворена, кутията на Пандора няма да може да се затвори”, пишат експертите.

“Почти всяка технология може да се използва и за добро, и за лошо. Изкуственият интелект не е изключение. Той може да намали неравенството и бедността, да улесни хората, но може и да индустриализира войната. Днес ние трябва да изберем как ще изглежда бъдещето ни”, споделя Тоби Уалш, професор по изкуствен интелект в Университета в Сидни.

Илон Мъск е застъпник на про-активните регулации спрямо изкуствения интелект, който може да се превърне в “екзистенциална заплаха за човечеството”, ако бъде разработван без контрол. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Терорист, който носел жилетка с експлозиви, е бил прострелян от полицаи…