НАЙ-НОВИ:

Изследват безплатно за туберколоза в Стара Загора, 58 болни са регистрирани през 2016 г.

Инициативата „Дни на Отворени врати” по повод Световния ден за борба с туберкулозата стартира в Стара Загора, съобщи д-р Елена Канева, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция. Тази година тя ще се проведе под мотото: „Обединени да спрем туберкулозата”. Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус, припомни д-р Канева.

 За 2016 г. в Старозагорска област са регистрирани 58 случая на туберкулоза, от които при 37 тя е белодробна. 72% от заболелите са с бацилоотделяне.

В Старозагорски регион през м.г. туберкулозно болни са открити в почти всички общини, като с най-висока заболеваемост е община Гурково, следвана от община Николаево. Нулева заболеваемост е отчетена в общините Братя Даскалови и Опан.

Възрастовото разпределение, показва, че е засегнато предимно населението в активна възраст между 20 – 60 г. – 83,8% от всички заболели и над 60 г. – 16,2 %. Всички болни са хоспитализирани.

Обхванати са и 270 контактни на белодробна туберкулоза. На всички е проведен кожен туберкулинов тест на Манту. Открити са 42 лица с латентна туберкулозна инфекция.

Общият брой на обхванатите с химиопрофилактика през 2016 г. е 272 лица.

Данните бяха изнесени днес на съвместната пресконференция на РЗИ – Стара Загора, Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатритчни заболявания и Сдружението с нестопанска цел “Свят без граници” по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март.

С цел профилактика и ранно откриване на туберкулозната инфекция са организирани мероприятия по обхват с проба Манту на 151 лица от ромски произход, живеещи при лоши битови условия в различни населени места от областта. Организирано е и транспортирането на 5 деца от ромски произход до детска клиника в София за наблюдение и провеждане на лечение. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
ЗАРАТА честити именния ден на всички празнуващи на 21 март с пожелание…