Изсичат вековна букова гора край Буново, с дърветата изчезва и водата

Безразборно се изсича буковата гора край софийското село Буново, което обрича района на безводие, алармираха читатели на TrafficNews.

„Това е едно прекрасно място в шепите на Господ. Чист въздух, невероятно красива природа“, описва селото Петър Антонов, който живее там от 22 години. И се възмущава, че човешка ръка може да съсипе красивия край. Буново се намира само на 55 км източно от София. Разположено в Златишко-Пирдопската котловина, обградена от Стара планина (южно от връх Баба), Средна гора и рида Гълъбец, по поречието на река Буновчица.

През селото преминава жп линията София-Бургас, заради която тук е построен най-високият железопътен мост на Балканите -цели 30 метра, което го прави любимо място за бънджи скокове.

От Буново тръгват пътеки към хижа „Чавдар“, връх „Баба“, затова и любителите на планинския туризъм го използват като изходна точка за планински преходи и екскурзии.

Гостите се спират и пред паметната плоча на жп спирката и седемметровия паметник, които напомнят и за кошмарната дата 9 март 1985 г. Тогава български турци отмъщават за смяната на имената ми като взривяват вагон за майки с деца близо до гарата. Загиват 3 деца и 4 жени.

Всички гости на едно от най-красивите села край София търсят през горещите дни прохладата на огромната букова гора край Буново.

Тя обаче постоянно оредява от 20 години насам. А старите хора често повтарят, че има ли дървета, ще има и вода. С намаляване на гората пада и нивото на река Буновчица. Кметът на селото така и не даже да даде отговор кой и защо сече гората, възмущават се местните хора.

Най-лошото е, че се сече безразборно, никой не прави подбор, под брадвите отиват и съвсем млади дървета, обяснява Петър Антонов. Ето и неговия разказ за драмата на жителите на Буново, която спохожда все повече български села.

trafficnews.bg


image0 (9K)