Изригващи вулкани и газове са захранвали атмосферата на Луната

Днес Луната изглежда като едно много спокойно място, но в древността тя е имала множество активни процеси. Изригващи вулкани и газове са захранвали нейната атмосфера. Това показват резултати от проучване на учени на НАСА и Лунния и планетарен институт, цитирано от онлайн изданието CNET.

[ad id=“225664″]

Учени са направили анализи на  т.нар. морета на луната, които според тях датират до времената, когато е имало активни вулкани с течаща по повърхността магма.

Анализи на почвени проби, взети от астронавтите от мисиите „Аполо“ показват, че магмата е имала и молекули газ като въглероден моноксид, кислород, водород, сяра и др.

Според учените и техните изчисления количеството им е било достатъчно за създаването на краткотрайна атмосфера преди 3 млрд. или 4 млрд. години. Те смятат, че атмосферата е издържала около 70 млн. години, след което се е разпръснала в космоса. Била е достатъчно плътна, за да бъде видима.

[ad id=“263680″]

Това проучване е следствие на откритието през 2013 г., че сегашната атмосфера на луната има „необикновени газове“ като натрий и калий, както и минимално количество въздух спрямо земната атмосфера. Според астрономите, плътността на атмосферата на луната в момента е колкото е плътността на земната атмосфера в орбитата на Международната космическа станция.


image0 (9K)