Изпъдиха журналист от пресконференцията след срещата между Меркел и Ердоган

Турският президент призова Германия да екстрадира привържениците на базирания в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г.

Пресконференцията, свикана след срещата в Берлин между канцлера на ФРГ Ангела Меркел и държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, не се размина без скандал. От залата бе изгонен журналист, носещ тениска с „обиден“ надпис, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от  „Фокус“.

[ad id=“225664″]

Ертугрул Иги бе изведен от силите за сигурност заради облеклото му – тениска с надпис „Свобода за журналистите в Турция“.

„Не съм направил нищо“, бяха думите, които журналистът изкрещя, след като служителите по сигурността се приближиха към него. Ердоган реагира на случващото се с усмивка.

Пояснява се, че журналистът е имал акредитация за отразяването на срещата между двамата лидери.

В рамките на срещата с Меркел Ердоган призова Германия да екстрадира от страната привържениците на базирания в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г., отбелязва вестник Yeni Safak.

В Берлин турският лидер е настоял управляващите в Германия да признаят мрежата на Гюлен (ФЕТО) за терористична организация. В отговор канцлерът на на ФРГ Ангела Меркел е подчертала, че Берлин се нуждае от „повече информация“ за дейността й, за да предприеме подобна стъпка.

[ad id=“263680″]

От редакцията привеждат думите на Ердоган, съгласно които в рамките на преговорите в Берлин е постигнат консенсус за съживяване на механизмите за сътрудничество между двете страни.


image0 (9K)