Използвате ли „споделеното пътуване”?

Все повече българи предпочитат „споделеното пътуване”.

[ad id=“225664″]

Това показва проучване за нагласите към интелигентното и споделено предвижване, което Министерството на околната среда и водите представи в навечерието на Европейската седмица на мобилността. Зам.-министърът на екологията Атанаска Николова посочи, че колите с един-единствен пътник са бич за града и ограничаване на автомобилното движение, е единственият начин да се намали замърсяването на атмосферния въздух.

Въпреки че според държавата „споделеното пътуване” е част от сивата икономика, близо 70 на сто от българите биха избрали именно този начин за предвижване.

Екологичното ведомство насърчава споделената мобилност, тъй като по този начин се ограничава и броят на автомобилите.

Борба срещу автомобилите с един-единствен водач и без пасажер. Това е един бич в града и е един от основните фактори, причиняващи задръствания. Много са механизмите, които стимулират намаляването на броя на автомобилите в градски условия и всъщност споделеното пътуване е един от тези механизми“, каза зам.-министър Атанаска Николова.

[ad id=“237001″]

Тази година Европейската седмица на мобилността ще премине под мотото „Заедно стигаме по-далеч”. Към момента 25 общини у нас ще се включат с различни инициативи, като 22-и септември ще е ден без автомобилно движение.

източник: Дарик


image0 (9K)