НАЙ-НОВИ:

Изненада! ДПС и ГЕРБ удрят рамо на Слави Трифонов

Депутатите от ДПС в правната комисия ще подкрепят законопроекта на ГЕРБ, с който се въвежда изцяло мажоритарна система, за която гражданите гласуваха на референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Това обяви народният представител Хамид Хамид по време на дебата в Комисията по правни въпроси. Преди това Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че са предложили тази система, тъй като за нея са гласували гражданите с голямо мнозинство на референдума през ноември.

Припомняме, че народното допитване бе по инициатива на Слави Трифонов.

[ad id=”225664″]

Хамид Хамид изрази лично мнение, че е редно изцяло мажоритарната система да бъде въведена. В ДПС днес по-късно щял да се обсъжда въпроса и да се вземе окончателно решение. Хамид припомни, че се е наел да убеждава съратниците си и бил на път да успее, защото вече повечето били „за”. Депутатът добави, че засега в комисията той и колегата му от ДПС Йордан Цонев ще гласуват „за” законопроекта. Досега от партията на Доган не подкрепяха мажоритарната система. Днес Хамид Хамид обясни, че на второ четене биха предложили промени. ДПС не били съгласни районирането на 240-те едномандатни изборни места да се прави извън парламента (в проекта се предлага това да върши президентът).

От партията на Доган са резервирани и за това дали следва гласуването да е в два тура. Ако от ДПС гласуват „за” и в зала, законопроектът за мажоритарната система може изненадващо да мине.

Той се подкрепя и от партия „Воля” на Веселин Марешки.

Филип Попов от БСП се усъмни, че има нова коалиция заради обрата на позицията на ДПС.

Христиан Митев от „Обединени патриоти” отново защити позицията „против” мажоритарната система.

Източник: БЛИЦ  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Проф. Емил Ботев, сеизмолог в БАН коментира голямото земетресение в…