НАЙ-НОВИ:

Изненада! Връчват фишове и на пътниците в колата, когато спрат шофьора

Електронни фишове ще се връчват и на пътниците в колата, когато шофьорът бъде спрян за проверка. Това обяви началникът на сектор „Пътен контрол“ в отдел „Пътна полиция“ Росен Рапчев пред БНТ.

„Пътните полицаи имат вече таблети и на тях ще видят дали някой в колата има електронен фиш, който не е получил на посочения постоянен адрес. Ако се установи подобно нещо, фишът ще се разпечатва и ще се връчва на място“, обясни Рапчев. Той добави, че може дори да се отнема книжката на хора с неплатени глоби, които не шофират, а само се возят. Статистиката на МВР показва, че едва 30 на сто от глобите се събират, което ще рече, че всеки трети акт остава неплатен. Именно поради тази причина ще са и крутите мерки.

[ad id=”225664″]

По думите му всяка седмица пътната полиция хваща средно по 1000 души, които шофират без книжка или под въздействието на алкохол или наркотици. Само при 10-15% от всички случаи се е стигнало до сваляне на номерата на колата тъй като тогава собствениците на автомобилите са шофирали лично. Рапчев допълни, че скоростта и агресивните водачи са основна причина за произшествията по пътищата. За целта пътната полиция ще има свои екипи, които ще се движат по магистралите и при наличието на подобно нарушение шофьорите ще бъдат „демонстративно изкарани от пътя“.

Масовите проверки ще се извършват основно с началото на летния сезон, когато много хора предприемат пътувания до морето дори за уикенд. За това и акциите ще са предимно по магистралите. Така при засечен нарушител автомобилът му ще бъде отбиван в определените за почивка места. Там ще бъдат направени обстойни проверки на водачите, пътниците и дори багажа им. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Мексиканският наркобарон, известен като Ел Чапо, оглавява "международна престъпна организация".…