НАЙ-НОВИ:

Изложба в Москва ще включва две статуи на човека, бил дясна ръка на Сталин

Лаврентий Берия, недатиран портрет.

В Москва ще бъдат издигнати две статуи на човек от най-близкото обкръжение на Сталин – Лаврентий Берия. Това съобщи руският информационен сайт “Отворени медии”, като се позова на портала за поръчки, възложени от държавата и нейни корпорации.

Информацията е била потвърдена и от фирмата възложител – държавната корпорация „Росатом“.

Двете фигури на Лаврентий Берия ще бъдат част от експозиция, посветена на “съветския атомен проект”. Тя ще бъде представена в отделен павилион, издигнат в постоянното търговско изложение ВДНХ в Москва.

Причината за включване на Берия в такава изложба е фактът, че именно той създава “съветския атомен проект” и че благодарение на него е бил “разрушен монополът на САЩ върху ядреното оръжие”, казват от Росатом, цитирани от “Отворени медии”.

Лавретний Берия е пряко отговорен за репресиите от 30-те и 40-те години в Съветска Русия. От 1938 до 1945 г. той изпълнява функциите на вътрешен министър на Сталин. В този период са убити или изпратени в лагери милиони съветски и чужди граждани. Той ръководи и операциите по насилствено преселение на народите вътре в Съветския съюз, което води до депортиране на стотици хиляди руснаци, немци, чеченци, калмици, литовци, евреи и други народи.

Росатом е отделил за целия си “атомен” проект 1.28 млрд. рубли (около 11.5 млн. евро). Официалните данни не позволяват да се изчисли каква сума от тях е предназначена за двете пластики на Лаврентий Берия.

Двете фигури ще бъдат изработени от стъклопластика, а главите ще бъдат от силикон, става ясно от договора на възложителя с фирмата изпълнител. Материалите са подбрани така, че да издържат на евентуални вандалски прояви. Очите ще бъдат изработени от акрил, а косата ще е естествена.

След смъртта на Сталин през 1953 г. Берия е екзекутиран. Макар смъртта му да е резултат от измислени обвинения, повдигнати от новото съветско ръководство, той никога не е бил реабилитиран. С решение на руския Върховен съд през 2000 г. той е обявен за лице, което не подлежи на реабилитация заради участието си в политическите репресии.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Тази вечер в турския сериал "Безмилостен град" Агях и адвокатите му…