Изложба „Голо женско тяло” в Галерия Стара Загора

В малката зала на Художествена галерия Стара Загора е представена изложба с 22 литографии на известния български художник Любен Диманов, обединени в цикъл „Голо женско тяло”, създаден през 2007 г.

Още в началото на 60-те години на миналия век творчеството на Любен Диманов стана символ на едно ново, освободено от стерeотипи изкуство. През 70-те вече хиляди българи купуваха книги заради неговите илюстрации. Той влезе в българската художествена култура направо, без уговорки и лутане сред общоприетото. В началото го свързваха с приносите му към рисунката, илюстрацията и графиката, а скоро след това оцениха и дарбата му на живописец. В края на същото десетилетие го откри и прие по достойнство и Европа. Френската критика го нареди сред най-забележителните илюстратори на нашето съвремие, а студентите от Лондонския университет започнаха да изучават творбите му. От 1976 година Любен Диманов живее и твори в Париж. Автор е на илюстраците на редица библиофилски издания с лимитиран тираж, сред които добилите международна известност „Мисли за мен” на Марк Аврелий /1978/, „Цветя на злото” на Шарл Бодлер /1979/, „Сага за Йоста Берлинг” на Селма Лагерльоф /1980/, „Метаморфози” на Овидий /1981/ и др., отпечатани в Париж, Дюселдорф, Малмьо. От 1978г. е редовен участник в Есенните салони в Париж.

Носител е на редица български и международни награди, сред които: Награди на СБХ за графика /1961,66, 69/, награди на СБХ за илюстрация /1967,68,70 /, Втора награда за илюстрации от Международната изложба на книгата в Москва /1974/, Награда за живопис на Международния център за съвременно изкуство в Париж /1986/, Награда за живопис и рисунка от Международната изложба в Довил, Франция /1989/, Награда на Lions Club на Есенния салон в Монлери, Франция и т.н.

Произведения на Любен Диманов са включвани в десетки международни форуми, сред които биеналетата в : Любляна /Словения/, Будапеща /Унгария/, Канагава /Япония/, Лугано /Швейцария/, Сао Пауло /Бразилия/, Билбао /Испания/, Сеговия /Испания/, Бари /Италия/, Виена /Австрия/, Хайделберг /Германия/, Краков /Полша/, Ибиса, Фрехен /Германия/, Сан Франсиско /САЩ/

Автор е на илюстрациите и оформлението на над 130 книги. Организирал е над 50 самостоятелни изложби в България, Франция, Англия, Швейцария, Италия, Швеция, Норвегия, Австрия, САЩ и др.

Негови произведения са притежание на Албертина мюзеум /Виеа/, Националната библиотека /Париж/, Пушкинския музей /Санктпетербург/, Третяковската галерия /Москва/, Национална галерия /Тбилиси/, Музей на изкуството /Сицилия/, Национална галерия /София/, и частни колекции във Франция, Великобритания, Швейцария, Германия, Швеция, САЩ, Канада, Япония, Бразилия, България и др.

Експозицията ще остане до 6 юли 2019 г.


image0 (9K)