Изграждане в Стара Загора на смарт хъб и карта на опасните за селфита зони предлагат младежи

В Стара Загора да бъде изграден младежки смарт хъб – отворено пространство, което ще удовлетвори нуждите на младите хора от свое място за комуникация, за споделяне на социални, образователни и културни идеи

За работа в уютна и финансово достъпна среда предлагат участниците в четвъртата международна среща по проект FuturEYEzing по програма Eразъм + К 2, която се провежда в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. В нея участват 18 ученици и 6 учители от Швеция, Полша и Испания.

Младежите са изработили и примерна карта на опасните места в Стара Загора, използвани за животозастрашаващи селфита. Очакват Общината да вземе необходимите мерки за ограничаване достъпа до тях и тяхното обезопасяване. Искат и да се поставят знаци, но не забранителни, а такива, които провокират мисъл за ценността на човека и на живота.

Двете предложения бяха връчени днес на зам.- кмета Иванка Сотирова на среща в общинската зала „Петко Славейков“.

„Уверявам Ви, че предложенията ще бъдат предадени на кмета Живко Тодоров. Благодаря Ви особено за втората идея, която предлага решаване на проблем в съзвучие със съвременните начини на общуване“, каза Иванка Сотирова.

Участниците в проекта изгледаха филм за историческото наследство и културните забележителности на Стара Загора. След това всяка група представи своя град и своето училище.

На срещата присъства и общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, заедно с младите омбудсмани. Те разказаха за дейността си и младежките инициативи.

На гости в община Стара Загора днес бяха и преподаватели от Италия, Испания и Полша, участници в работна среща по проект Еразъм + „Споделяме и учим заедно. Засаждаме семената на нашето бъдеще“ , която се провежда в Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора.

Зам.-кметът Иванка Сотирова представи организацията на образованието в община Стара Загора видовете училища, детските градини, финансирането им и начина на работа. Тя сподели, че в Стара Загора има неправителствена организация, която работи с деца с аутизъм(една от основните теми на работната среща). Община Стара Загора отделя голям финансов и кадрови ресурс за обезпечаване на тази услуга, независимо, че се изпълнява от друга организация“, обясни Сотирова. По думите и Стара Загора е на второ място, след столицата с най-много социални услуги – 38 за всички възрасти.

Срещата завърши с пожеланието за ползотворно общуване и създаване на нови приятелства.


image0 (9K)