Изграждането на нов корпус на ППМГ „Никола Обрешков“-Казанлък

На редовното си онлайн заседание днес Общински съвет – Казанлък гласува „За“ изграждането на нов корпус на ППМГ „Никола Обрешков“ при конкретни параметри спрямо съществуващата постройка и дворно пространство.

Решението на общинските съветници позволява оптимална реализация на проекта, с ползване на дворното пространство с прилежащия нов корпус, места за отдих и запазване на идеята за изграждане на зона за спорт. Така новата сграда ще бъде построена на разстояние 5 m от уличната регулационна линия и съседните поземлени имоти, като се запазва максимално голяма площ от съществуващото дворно пространство за целите на образователната институция. Съветниците дадоха съгласие в запазеното дворно пространство да бъде определено застроително петно за изграждането на зона за спорт, което да бъде осъществено на разстояние 3 m от уличната регулационна линия и съседните поземлени имоти.

Днешното решение на Общински съвет – Казанлък позволява преминаването към следващ етап – изготвяне на инвестиционен проект и провеждане на обществени поръчки за изграждане на корпуса. 

Решението бе взето на база на технико-икономическа оценка, която съобразява изискванията на Наредба № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата, сградите на училищата, детските градини и детските ясли, но допуска в застроени урбанизирани територии със съществуваща инфраструктура по-малки от 15 метра отстояния. Това ще позволи дворното пространство около Математическата гимназия да бъде ползвано оптимално за целите на учебния процес и времето за отдих на децата.

Община Казанлък спечели одобрение по проект „Изграждане на допълнителен корпус на ППМГ „Никола Обрешков“ от Министерство на образованието и науката в началото на 2021 година. Проектът ще позволи преминаването на едносменен режим на обучение на всичките 675 ученици към момента,при максимален достъп до качествено образование на децата по математика, информатика и природни науки с изграждането на нови 12 класни стаи за още 312 ученици.

Одобреният проект на стойност 2 000 000,00 лева с ДДС безвъзмездно финансиране ще се изпълнява по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022г), Модул 2  „Държавни и общински училища – изграждане на нови сгради, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи“. Предвиденото време за реализация е три години, считано от 2021 г.


image0 (9K)