Две положителни проби за коронавирус в България!

Има два случая на коронвирус у нас -единият е от Плевен, другият от Габрово мъж на 27 години и жена на 75 години. Контактните лица на всеки от тях са били по не повече от 17 души, което според щаба няма да затрудни мерките за сигурност.

Всички правила, които важат за обикновени грип, важат и тук. Засилена хигиена, избягване на масови събития. Няма да има специални, извънредни мерки в Плевен и Габрово. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев допълни, че профилът на двамата пациенти не отговоря твърде много на критериите, защото не са пътували никъде и нямат особени контакти с хора, които идват от заразени страни. Жената от Габрово била самотноживееща и е контактувала само с една жена, която се е грижила за нея. Мъжът от Плевен има трима души в семейството.
Коронавирус в Габрово и Плевен

По думите му, по линия на лабораторния контрол това не са достатъчно достоверни данни, затова продължават изследванията за потвърждаване, както и установяването на контактни лица със заразените пациенти, които са настанени в инфекциозните отделения на болниците в Габрово и в Плевен.

„Засега това, което решаваме и предлагаме като лабораторно заключение, да се направят втори тестове на тези пациенти и за да не се губи време, да се вземат материали от контактните на тях лица, на които да направим същите тестове за коронавирус, да видим дали има предаване на инфекцията. Това го правим, защото и двамата пациенти са от няколко дни в болница. Ще бъдат изследвани материали от хората, които са били с контакт с тях през това време. Пациентите са били зле преди дни, но вече състоянието им е добро“, каза още шефът на Националната рефертна лаборатория.

Директорът на габровската болница потвърди, че 75-годишната жена е изолирана в инфекциозното отделение. Била е приета с пневмония и е в задоволително състояние. Тя не е имала контакт с хора, носители на вируса, нито е напускала страната. Резултатите на болничния персонал ще излязат в края на утрешния ден.

Служител на Плевенската болница каза за БНТ, че 27-годишният мъж, приет там, е с два положителни и един отрицателен тест. Той е изолиран, както и цялата инфекциозна клиника. За момента е в добро състояние.


image0 (9K)