Изборите в Украйна: червен картон за старите елити

Бернд Йохан, Дойче веле

Никъде другаде в Европа политическата промяна не нахлува тъй мощно – и по демократичен път – както в Украйна. Там гласоподавателите на два пъти дадоха тласък на цялостната подмяна на старите и недолюбвани политически елити, която не само отваря пътя на едно ново поколение, но и променя партийно-политическия пейзаж.

Наказателен вот за елита

Главният двигател на този процес са самите хора в Украйна. Те вече не вярват на старите групировки. Тъкмо поради това почти половината избиратели гласуваха на парламентарните избори за нови партии, а по този начин – и за радикален нов старт. Старите политически сили и техните партии бяха наказани.

Необходимо е известно време, докато бъдат окончателно преброени всички подадени гласове. Украинският парламент се избира наполовина по партийни листи и наполовина с директни мандати, а това също ще позабави избистрянето на политическото съотношение вътре във Върховната рада. Едно обаче вече е ясно: безспорен победител в изборите е партията „Слуга на народа“ на президента Володимир Зеленски, която не е изключено дори да спечели абсолютно мнозинство. С право тя претендира за правото да състави новото правителство.

Победители…

Доскорошната телевизионна звезда Володимир Зеленски продължава победния си ход, след като през април спечели президентските избори и се изстреля на върха на политическата пирамида в Киев. Огорчение за него беше ниската избирателна активност в неделя. Едно от обясненията е, че изборите бяха предсрочни и се проведоха точно по време на летните ваканции.

Почти всички кандидати от листата на „Слуга на народа“, които влизат в парламента, са неизвестни хора. Това е слабото им място, доколкото нямат никакъв политически опит. Но явно избирателите смятат тъкмо този факт за предимство: новите хора трябва да внесат свеж полъх в парламента. В условията на демокрация това се нарича „нов старт“.

Многозначително е, че редом с партията на Зеленски, още една нова партия успя да прескочи петпроцентната бариера и да влезе в парламента. Става дума за „Холос“ („Глас“) на популярния украински рок-музикант Святослав Вакарчук.

…и победени

И обратно: най-голямо поражение на тези избори претърпяха представителите на старата политическа класа. Това се отнася до проруската „Опозиционна платформа – За живот“ на олигарха Виктор Медведчук, който малко преди изборите демонстративно беше на посещение при Владимир Путин. Медведчук поддържа много тесни връзки с руския президент, а партията му, която събра малко над 10%, ще бъде втора сила в новия парламент. Преди войната в Донбас обаче тази проруска партия беше значително по-силна. Неубедителните ѝ резултати на вчерашните парламентарни избори ясно показват, че агресивната политика на Путин към Украйна сериозно отслабва проруския лагер.

Поражение претърпяха още Юлия Тимошенко и нейната партия „Отечество“, както и партията „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко. Това поражение е особено горчиво за Порошенко, който възнамеряваше да оглави силна опозиционна фракция.

На тези избори радикалните сили не изиграха никаква роля. В опровержение на руската пропаганда, и вчера, както се случи на предишните избори през 2014 година, крайно десни или фашистки групировки не се добраха до никакви успехи.

Предстои същинската работа

Сега за президента Зеленски настъпва периодът на истинските изпитания. В сътрудничество с парламента той е длъжен бързо да демонстрира видими политически успехи. Зеленски трябва да потърси пътища за решаването на конфликта с Русия и със сепаратистите в Донбас и да предприеме решителни мерки срещу корупцията и шуробаджанащината, които се поддържат от супер богатите украински олигарси. Това очакват от него не само избирателите, но европейските партньори на Украйна.

Източник: Faktor.bg


image0 (9K)