Изборите в Турция: Ще отвее ли обединената опозиция вездесъщия Ердоган?

Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция приключиха в 17 ч. днес. Секционните комисии се затвориха по училищата и започнаха да броят бюлетини. Работата им е с огромен залог – днес ще стане ясно дали Реджеп Ердоган ще бетонира едноличната си власт в южната ни съседка, или Мухарем Индже и обединената опозиция сензационно ще детронират президента, който е във властта вече 15 години.

[ad id=“225664″]

Каква ще е развръзката на политическата битка ще знаем късно вечерта. Засега според Ал Джазира Ердоган печели с около 57 процента при 25 процента от преброените бюлетини.

Основният опозиционен кандидат-президент се обърна към членовете на Републиканската партия в комисиите и ги призова да не вярват на официалните информации от Анадолската агенция за резултатите, съобщава специалният пратеник на бТВ Новините Радослава Домусчиева.

Нашите колеги в Турция вече са получили от граждани и клипове с манифактурно полагане на печати на бюлетини. Според българския наблюдател към ОССЕ в Диарбекир Кристиан Вигенин има спречквания, сигнали за изборни нарушения и недобро поведение на цивилни полицаи спрямо чуждестранните представители.

[ad id=“263680″]

В студиото на „120 минути” по бТВ журналистът Илхан Андай отбеляза, че има данни и за по-сериозни сблъсъци – престрелка, отнела живота на регионален лидер на опозиционната Добра партия, влизане на жандармеристи с автомати в секция, близо до която е бил спрян автомобил с цели чували бюлетини.

Според него Индже е изненадал всички с огромния брой хора, които е изкарал на улицата в своя подкрепа и изненадите са възможни. „Има сблъсък на двама перфектни оратори, харизмата на Ердоган е малко на изчерпване”, коментира той, но добави, че в южната ни съседка има твърд процент десни хора, които вероятно няма да подкрепят по-скоро левия Мухарем Индже.

[ad id=“236993″]

Резултатите от изборите за Меджлиса ще са решаващи: „Ако обединената опозиция има над 300 депутати, такъв вятър ще задуха, че няма начин Индже да не отвее Ердоган (на балотажа – б.р.)”. Той посочи, че битката преди втория тур ще бъде за около 10% колебаещи се.

Как битката за властта в Турция от предрешена изведнъж се оказа толкова оспорвана? „Ердоган продължава да е харизматичен, заплатите са високи, реално имаше работеща икономика, сега с (спада на) лирата започнаха проблемите му”, отговори Андай. Според него именно затова Ердоган е предизвикал вота сега – макар преди да е наричал подобен ход „национално предателство”.

„Този многомилионен митинг в Истанбул и преди това в Измир видимо притеснява Ердоган, за да обвинява опонентите, че са участвали в преврата – това е слабост“, отбеляза журналистът.

[ad id=“218548″]

Какво ще се промени за България, ако Турция се събуди след седмица с нов президент? „Индже е по-диалогичен (…) Диалогът му ще е повече с Румен Радев, на следващ етап ще е Бойко Борисов”, коментира Илхан Андай.

При подобен сценарий „ДПС ще се изтласка много напред, онази партия (ДОСТ – б.р.) ще бъде заличена съвсем. Ако Ердоган спечели, ДОСТ ще разчитат, че някой съветник ще му каже, че ДПС са агитирали за Индже и ще последва наказание на предстоящите местни избори”.

 


image0 (9K)