НАЙ-НОВИ:

Идея на Ананиев: Изпускаш профилактичен преглед – плащаш по-висока здравна вноска

Министърът подчерта, че ще се инвестира в посока обновяване и създаване на 237 центъра за спешна медицина
[ad id=”225664″]

Ако не се явим на профилактичен преглед, да заплащаме повече за здравно осигуряване. Тази идея лансира в предаването „Седмицата” на Дарик здравният министър Кирил Ананиев. Предложението е: ако пациент, който заделя 8 процента върху дохода си за здравна осигуровка, не отиде на преглед в дадена календарна година, от следващата вноската му да се увеличи на 8,5 на сто, докато не реши да се яви на изследвания.

В допълнение министърът подчерта, че по отношение развитието на медицинската помощ в страната ще се инвестира в посока обновяване и създаване на 237 центъра за спешна медицина, както и в подобряване на условията за долекуване на пациентите. Министърът коментира своите предложенията за промяна в здравната система и посочи, че с тези предложения е поставил началото на разговор за бъдещето на здравеопазването у нас.

1 млрд. и 700 млн. лева са средствата, които българите наливат в здравната система извън всички регламентирани плащания, посочи министър Ананиев, като цитира данни от социологически проучвания.

[ad id=”263680″]

Що са отнася до предложението на министър Ананиев, наречен модел А, за допълнителните 12 лева, които ще се плащат от всеки здравноосигурен, той подчерта, че те ще се използват за нови методи за лечение, за подобряване на цялата здравна дейност, включително за увеличаване на цените на здравни пътеки, които сега са недофинансирани.

Той разви идеята си за допълнителното здравно застраховане, като посочи, че това ще е право на избор на всеки отделен човек.

Вторият модел е смесено финансиране – 8 процента, които постъпват в здравната каса, а допълнителните 12 лева постъпват в застрахователя.

Тоест, ако лечението е до 700 лева, парите ще са от задължителните 8 процента, а ако лечението е на стойност над 700 лева, разликата ще се покрива от допълнителната застраховка от 12 лева. Тази допълнителна застраховка е лична и може да има спестовен характер, посочи Ананиев.

След две години, на втория етап, и 8-те процента ще се прехвърлят към партидата на съответния човек при застрахователя. Министър Ананиев подчерта, че постепенно трябва да се децентрализира системата и затова ще е необходимо време.

Ще се изгради национална здравна информационна система, която ще е в основата на контрола върху целия процес на лечението, каза още Ананиев. Контрол и конкуренция – това е основното, което ще се промени, подчерта министър Ананиев.

Той допълни, че ще се работи по отношение на търговете за лекарства, така че да се постигнат и по-добри цени. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Позивите с надпис "Нинова оставка", които рано тази сутрин неизвестен…