НАЙ-НОВИ:

Иван Костов: Малофеев и Решетников не са важни за Москва, те нямат тежест и в България

Бившият премиер Иван Костов коментира пред бТВ разследванията срещу руски шпиони в България. Той изтъкна, че БСП, “Атака”, Веселин Марешки и Ахмед Доган са много по-опасни за прокарване на руското влияние у нас от Национално движение “Русофили”. Според Костов тежестта на Константин Малофеев и Леонид Решетников в Кремъл, както и влиянието им в България, са много надценени.

Костов заяви, че България е много уязвима от силното руско влияние. “Българското общество е по-силно уязвимо от останалите в Източна Европа на руската хибридна агресия. На българксия народ му е внушено, че той сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си, че всичко, което е направил сам, се е провалил. Това се поддържа с всички средства, учи се в училище. Страхът е много голям, особено сред политиците”, каза Костов.

Малофеев и Решетников не са важни за Москва. Малофеев не успя по никакъв начин на Балканите, коентира бившият премиер Иван Костов пред bTV.

Според него преди 5 години Решетников може да е бил силен, но не и днес. “Не мисля, че той има каквато и да е тежест в България”, коментира Иван Костов.

image0 (9K)

Хората по-скоро ги е страх от Русия, допълни той. По думите му и сдружение “Русофили” няма такова влияние в страната, като посочи, че става въпрос все пак за неправителствена организация. “Руското влияние в България е много силно и България е много уязвима. Нашето общество е по-уязвимо за руската хибридна агресия, защото на българския народ му е внушено, че той е получил даром свободата си и не може нищо да постигне сам. Създаден му е комплекс за малоценност и комплекс за признателност, това е дълбокият корен на тази уязвимост, каза още Костов.

“Има къде-къде по-голяма опасност за България от русофилите”, каза той и посочи, че освен Коалиция за България, сред политиците русофили има и в “Атака” и “Воля”.

“Почетния председател на ДПС беше сочен като руски агент от турските медии. Има къде-къде по-голяма опасност от русофилите”, заяви Костов.

Той допълни, че “нито Малофеев, нито Решетников заемат важни позции в Кремъл и не са близко до центровете на власта”.

“Никой няма да пролее сълза за тях в Москва”, убеден е Костов.

“За националната сигурност има значение в каква степен Русия има симпатиите на партии, които са в парламента или са част от управляващите коалиции, както беше в Италия, тук “Атака” и т.н. Влиянието на партиите е много по-голямо, рискът да прокарат небългарски интереси е много по-голям от някакви НПО-та”, коментира Костов.

“Чорни си беше въобразил, че може да диктува икономическия живот през “Мобилтел”, да се намесва навсякъде. Тогава бяхме доста по-уязвими за този риск”, припомни Костов историята с изгонване на Майкъл Чорни от България преди 20 години.

“Решетников се самолансира като важен човек в България, без да има такава тежест, той е пенсионер и е много встрани от вземането на решение. Не мисля, че той има каквато и да било тежест или дори, че има и силни позиции в България. Известен е конфликтът му с Корнелия Нинова, която е основният глас за сваляне на санкциите срещу Кремъл. От 30 години се занимавам с национална сигурност и твърдя, че Решетников не е важен за Москва, както и тези срещу, които е следствието”, категоричен беше бившият премиер.

Според него прокуратурата се опитва да покаже, че не е толкова близка с руската прокуратура и това я мотивира да действа сега, но е много късно. Костов припомни, че всички активи на КТБ са отишли в руски ръце, но не в тези на Малофеев и Решетников, а в други. Той припомни, че “Виваком” е собственост на Външнотърговската банка на Русия.

Костов даде своето мнение и за предстоящите местни избори: “Кампанията се води с ясни политически тези от Мая Манолова и Йорданка Фандъкова И двете са много опитни. Но това, което виждам, по най-болезнените теми – за мръсния въздух, транспорта, боклуците и др. гласът на арх. Игнатов е по-различен. Той говори конкретно, говори с визия. Той получи мощна подкрепа за атаката, която получи. И аз съм бил атакуван. Но арх. Игнатов го защитиха. Защото той е от протестния вот – сто процента гражданин, не е политик. Пожелавам му да стане и политик. Изключвам политиците, които си направиха друга сметка. Виждам и елемент на неискреност у премиера. Кой може да направи мръсна кампания?”

“Въпросът е оттук нататък да има положителна динамика, да намери верните послания, дали ще спечели протестния вот, той не е на БСП”, каза още Костов по адрес на кандидата за кмет на Демократична България. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Фолкпевицата Кали хич не си поплюва и сменя мъжете в…