НАЙ-НОВИ:

Гешев: Не сме отговорни, че Милушев получава секретни документи, изнесени от Военното разузнаване

Главният прокурор Иван Гешев даде извънреден брифинг в Съдебната палата, свързан с вчерашния арест съветника по сигурността на президента Илия Милушев и протеста пред президентството, където Румен Радев направи изявление, че “българската прокуратура е мафия”.

Прокуратурата на Република България ще сезира Европейската комисия, Европарламента и посолствата у нас за опита да бъде унищожена чрез политически натиск, което противоречи на независимостта на съдебната власт, гарантирана от Конституцията. Това заяви главният прокурор в специално обръщение в Съдебната палата заедно с представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

“Прокуратурата не я интересува, че това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал президента за действията си, а после каза, че се е объркал.

Няма да коментирам намерените в дома му вчера 5 кашона с документи, които са строго секретни, за извършване на действия спрямо лице, което вие наричате Златко Баретата. Ще дам цялата информация по тези дела, заяви Иван Гешев.

Узунов, бивш вътрешен министър, получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани Опитва да съдейства за получаване на български паспорт от руски гражданин, който е заплаха за нашата национална сигурност, че съдейства за заличаване на и за 5000 лева консултантски от обвиняемите Бобокови за брат му. Не е наша отговорност, че Милушев получава документи с класифицирана информация, изнесени от Военното разузнаване и са държавна тайна, както и са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България и работещи извън България, заяви още главният прокурор.

“Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с думата “президент”. Трябва да каже знаел ли е за описаните от мен доказателства и какво иска – светлина или тъмнина. Къде в конституцията е регламентиран имунитет за наказателни престъпления от служителите му. Единственият недосегаем човек в страната е президента. Какво би се случило, ако това бе станало във Франция, след като назначи съпругата си. Отговорът е прост и ясен – достатъчно е да си обективен”, продължи Гешев.

“Това, което трябва да кажа, е че българската прокуратура няма да работи с посочване кой е виновен или не е виновен от страна на политици, олигарси и медии. Прокуратурата работи само на основа събрани доказателства за извършени престъпления. Имат основания да се притесняват тези, които тровят децата ни с олово, примерно, и не българската прокуратура е тази, която си пише с тях”, каза той пред медиите.

“Новото твърдение е, че българската прокуратура е мафия – недопустимо твърдение на държавния глава. С кое сме мафия? Че спряхме телефонните измами, недосегаеми милионери се крият в чужбина, безпрецедентно задържахме действащ министър, уличени в корупция кметове от всички парламентарни групи, висши началници, които е трябвало да се борят с наркотрафика и не са го правили? Сигурен съм, че не това има предвид президента”, категорично заяви главният прокурор. “Само когато касае служителите на Радев, това е репресия”, допълни Гешев.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Байерн Мюнхен, който е почти сигурен четвъртфиналист в Шампионската лига,…