Иван Върляков: Стара Загора разполага с финансови потоци, непознавани в историята й, въпросът е как се управляват те

БСП няма да прави опити да вдига данъци, предлагаме друг подход за управление на общинските финанси и собственост

„Официалните кампании от един месец, пълни с декларации и обещания, са регламентирани по закон. Доверието на хората се печели години, но се губи бързо. Аз се надявам старозагорци да изберат кой ще ги представлява с повече доверие и с по-малко резерви. Чака ни един добър месец до 27 октомври, в който ще говорим за Стара Загора. Надявам се в него да има повече „ние“ и по-малко „аз“ – това заяви Иван Върляков, кандидат за кмет на Стара Загора, посочен от социалистите в града при официалният старт на кампанията.
Посланието на професора по етология в Тракийския университет за община Стара Загора е да не се планира и отчита в мандати, а да се изработи консенсус около една дългосрочна политика, която да работи за финансова стабилност на общината, гарантирана не само с евросредства. „Стара Загора разполага с едни финансови потоци, непознавани в нашата история, живеем в развиващ се град. Въпросът е как се управляват тези пари.“, заяви Иван Върляков.
Общината може да е добър стопанин и да печели от собствеността си и от общинските дружества, за да има средства да инвестира в хората, особено в младите – това е основното послание на социалистите в дебата за Стара Загора.
Няма да правим опити да вдигаме данъци, парите ще дойдат от по-добро управление на общинския бюджет и на общинската собственост, декларират социалистите.
Програмата им е фокусирана върху мерки за растеж и развитие, които след изборите влязат като конкретни предложения в бюджета на общината за следващите години.
Сред тях са създаването на нови общински предприятия, предоставящи по-качествени и същевременно по-евтини услуги – „Озеленяване и комунални дейности”, „Общински пазари”, „Гробищни паркове” както и оздравяване на съществуващите.
Конкретните предложения на социалистите са здравно и социално-осигурените родители и майките-студентки да получават еднократна помощ от 1000 лв. при раждане на дете. В следващия бюджет на общината ще бъде намерен и ресурс за безплатни детски ясли и градини и за безплатен достъп на децата и учениците до общинската спортна база.
„Няма развит град без университет и летище, няма град с бъдеще без млади хора, които да остават в него, и други които да се връщат. Стара Загора ще е такъв град, въпреки задаващите се преструктурирания на основния отрасъл – въгледобив и производство на електричество. Управлението на общината трябва от сега да заложи финансовите и икономически буфери, които ще дадат стабилност на хората при тази промяна. Аз ги наричам буфери на икономическа стабилност и знам, че ще намерим диалог с колегите от останалите политически сили по тях“, заяви още проф. Върляков.
Целият пакет от предложения ще бъде представен публично в рамките на кампанията и в срещите с хората.                                                                                            


image0 (9K)