Иван Вазов вече има паметник и в Загреб

Българска делегация начело с министър-председателя Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова и хърватска делегация откриха днес в Загреб паметник на бележития български поет, писател и драматург Иван Вазов, съобщава БНТ.

[ad id=“225664″]

Инициативата за издигането на паметника на Иван Вазов в хърватската столица е на посолството на Република България в Загреб. Изграждането и поставянето на бюста е финансирано със средства от дарения. Паметникът се намира в парка Бундек на т.нар. Алея на поетите, където са поставени монументи и на други бележити автори като руските поети Александър Пушкин и Сергей Есенин.

[ad id=“263680″]

Идеята за поставяне на паметник е вдъхновена от дългогодишното лично приятелство на Иван Вазов с хърватския новелист и преводач д-р Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица творби на Вазов, включително романа „Под игото“, публикуван през 1898 година.

Европейският съюз разбра, че Балканите не бива да се изолират, а държавите-членки да са единни в позициите си и да не допускат конфликт в региона, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата си с хърватския си колега Андрей Пленкович в Загреб. Фокус на разговорите между двамата е сближаването със страните от Западните Балкани и осигуряването на непрекъсваемост на процеса, започнал в София, съобщава бТВ.

[ad id=“236993″]

„17 май ще остане в историята”, каза премиерът на Хърватия в началото на срещата. Той поздрави Борисов за начина, по който България изпълнява своето председателство на Съвета на ЕС и реализира приоритетите от програмата си.


image0 (9K)