НАЙ-НОВИ:

Ивайло Иванов: Очакваме провокации на протеста. Има платени участници

“Призовавам всички български граждани да не се подават на провокации. Видяхме вчера, че всичко може да протече мирно и тихо. Бъдете отговорни, не се подавайте на емоцията”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. “Полицаите не са ви враг, те си вършат работата, те се грижат за вашата сигурност”, допълни той.

“Няма полицаите да се намесват безпричинно. Нека полицаите да не са отдушник на протестиращите”, призова Иванов.

“Очакваме провокации на протеста. Сигналите, които достигат до нас, не са в положителна посока. Потвърждават се всички информации за платени участници. Голяма част от тези провокатори даже не знаят кой е врагът там. Врагът им е униформения полицай. Те си заработват парите там”, каза още Иванов.

Към този момент МВР не е установило кой изпраща тези провокатори.

“Да, имаме много информация. За да го потвърдим, трябва да имаме безспорни доказателства”, коментира Иванов.

Той коментира и фалшивата новината, че момче е починало, след като е било бито по време на протестите от полицаите.

“4000 беше разпространена, стотици коментари под една фалшива новина. Такова нещо променя нагласи, психика и настройва хората съответно. Как да обясня на тия хора, които са прочели, че полицаи са пребили някой, който е починал, и ние очакваме там да има някакво разбиране”, каза Иванов.

Не е въпросът дали ще има наказание. Ефектът, който ще бъде постигнат с фалшивата новина е много по-лош, отколкото едно наказание, допълни главният секретар.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
„Каузите на протестите през 2013 г. бяха различни. Тогава идеята…