Знамето на Стара Загора заминава за Афганистан (СНИМКИ)

Знамето на Стара Загора заминава с 32-рия контингент в мисията на НАТО в Афганистан. Тръгват 110 военнослужещи от формирование 48 430 – Стара Загора.

С тържествен ритуал зам.-кметът Иванка Сотирова връчи флага на националния командир на контингента полковник Андрей Мецов на площада пред административната сграда на Община Стара Загора.

„Вие всички сте скъпи на цяла България! От името на администрацията и кмета на Община Стара Загора, най-искрено ви пожелавам да изпълните воинския си дълг и да върнете след 6 месеца знамето чисто и неопетнено“, обърна се Сотирова към бойците и офицерите от контингента.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов прие строя и поздрави присъстващите с думите – „Изпращането на 32-я контингент е една прекрасна традиция , особено в красив град като Стара Загора. Защото обществото трябва да знае мисията, ролята и мястото на въоръжените ни сили. Трябва да познава българския войник и това, което прави за Родината си. България стои зад вас и ще бъде с вас, във всяка една обстановка“, увери той присъстващите от името на висшето държавно и военно ръководство.

В изпращането на 32-рия контингент от Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” участваха още областният управител Георги Ранов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов.

Контингентът е от 110 военнослужещи и е подготвен във военно формирование 48 430 – Стара Загора. Той се състои от национален елемент, взвод за охрана, щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана.


image0 (9K)