НАЙ-НОВИ:

Златните бижута – как да ги почиствате

За да не губят своя блясък и красотата бижутата, които притежавате, се нуждаят от почистване.

Най-важното, което трябва да знаете:

Чистото злато е 24-каратово. Въпреки че е сравнително твърд благороден метал, то лесно може да се надраска. Огъването му също не е много трудно. Разбира се, продават се и бижута, които са с определени примеси, изискващи специално внимание.

Отворете кутията си за бижута и разгледайте златото, с което разполагате. Преди да си сложите обеците на ушите или колието на врата, е добре да направите едно почистване.

Може да вземете една малка купичка и да смесите малко течен сапун с хладка вода или да използвате веро. Вътре накиснете само златни неща, които не са със скъпоценни камъни. Не слагайте повече от едно бижу, за да не се надраскат. След около 20 минути извадете. Ако има повече замърсявания, може да ползвате четка с мек косъм за почистване на повърхността. Въпреки това не натискайте.

Подсушаването на златото трябва да става внимателно, с мека кърпа.

Може да ползвате и амоняк, който да разредите предварително с вода. Препоръчително е това да стане в съотношение 6:1. Когато сте готови с разтвора, потопете златото само за минута, после изплакнете обилно.

Друг начин за почистване е потапяне на златото във вряща вода, при което само за няколко минути наслагванията по него ще падат. Ползвайте решетъчна лъжица за по-голямо удобство. Когато извадите накита, обърнете го да изсъхне така, че водата да падне от обкова и прорезите.

image1 (9K)

Ако имате огърлица или пръстен със скъпоценни камъни, трябва да процедирате по-внимателно. По-добре е да се консултирате с представители на бижутерията, от които са закупени. Те могат да им направят бързо полиране или да ги разглобят, за да премахнат натрупаната мръсотия под камъните. Също така ще ви препоръчат и специален препарат, който може да ползвате вкъщи.

tialoto.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
В Пловдив живеят и работят много богати хора. Така е…