Здравното министерство взима спешни мерки за трансплантациите

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков от Перник, който не дочака трансплантация на бял дроб, днес от Здравното министерство обявиха предстоящото създаване на донорска и на трансплантационна програма, които трябва да заработят до половин година, съобщи Дарик.

[ad id=“225664″]

Заради борбата с трафика на органи, от началото на годината над 115 държави в света са прекратили достъпа на външни пациенти до програмите за трансплантация, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

По думите му, за да стане страната ни член на Евротрансплант и да има достъп до европейски клиники, трябва да достигнем нивото от 10 донора на 1 милион души годишно.

Според Пенков основната причина за ниския брой на трансплантациите у нас е отрицателното отношение на хората към донорството. На обратното мнение е доц. Ивелин Такоров от Военномедицинската академия, който днес обяви, че проблемът е изцяло организационен, а не в отношението на хората

От началото на годината у нас са направени едва 30 трансплантации – най-много, общо 16, са на бъбрек, 4 – на сърце, 10 – на черен дроб. Близо 1100 души чакат за трансплантация на един от трите вида органи, обясни новият директор на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов. Според него, заради застоя в отношенията със страните от Евротрансплант, държавата ще предприеме алтернативна стъпка за белодробните трансплантации.
[ad id=“263680″]

Специалисти от чужбина идват и правят трансплантации в България, като по същото време се обучава и наш екип, каза д-р Христов.


image0 (9K)