НАЙ-НОВИ:

“Звярът от изток” се завръща с най-студената зима от 30 години

Великобритания ще бъде скована от най-студената зима за последните 30 години. Синоптиците в страната предупреждават, че “Звярът от Изток” се завръща.

Според The Met Office “Звярът от изток” е фраза, използвана за описание на студени, зимни условия във Великобритания, в резултат на източните ветрове от близкия континент. Когато налягането е високо в Скандинавия, във Великобритания може да се появи полярна континентална въздушна маса. Когато това се случва през зимата, студеният въздух навлиза от Евразийската суша, като довежда студен, арктически студ. Именно това поражда “Звярът от Изток”.

Синоптиците предупреждават, че се очаква замръзващ реактивен поток през Обединеното кралство през януари. След като навлезе, страната ще бъде скована от минусови температури за седмици.  Една от зоните, която се очаква да бъде най-силно засегната от арктическия фронт, е Мидланс. Екип от учени, начело с Марк Сондърс, професор по климатично прогнозиране в Университетския колеж в Лондон, заяви пред The ​​Sunday Times: “Това означава, че средната температура през януари-февруари 2020 г. ще е като за най-студената зима от 2013 г. насам. А през януари – февруари градусите ще са най-ниски за страната през последните 30 години”.

“Звярът от Изток”, който се усети през февруари миналата година, се прояви с виелици и температури от -14 градуса, регистрирани в различни части на Шотландия. Междувременно в Глостършир паднаха 22 инча сняг. Тежкото време отне живота на 17 души, сред които и седемгодишно момиче. Прогнозите са в пълен контраст с лятото в Обединеното кралство, което се оказа необичайно горещо за страната. Анализаторите от Met Office отбелязаха температури от 38,7С в Кеймбридж.

Синоптикът Брайън Гейз заяви: “Моделите за компютърни прогнози сочат, че следващите три месеца ще са едни от най-топлите. Циганското лято се очаква да започне след седмица с температури от 26 градуса”, допълва той.

Но какво ще се случи след декември, предстои да стане ясно само след 3 месеца. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
България е предала на Турция 40-годишен мъж, свързан с ПКК - Кюрдската…