НАЙ-НОВИ:

Защо хората си гризат ноктите? Как да спрете да го правите

Здравите нокти са показател за здраво тяло, и най-малките промени в тях говорят за някакви нарушения. Здравият нокът трябва да има гладка, розова, леко блестящ цвят.

Гризането на ноктите е вреден навик, който най-често се придобива в ранна детска възраст.

Причините за това са комплексни, но най-честата е преживян стрес. Натрупването на нерви в тялото може да причини сърбеж, раздразнение по кожата или желание за гризане на ноктите. Понякога хората го правят, защото са под напрежение или се притесняват от хората наоколо. Това трябва да се изкорени с времето, за да не прерасне в нещо повече.

Ето няколко начина, с които да стопирате досадния навик:

Хомеопатия

За да намалите стреса, който влияе отрицателно на организма, може да се консултирате с хомеопат, който да ви препоръча подходящи хапчета. Те щадят организма и могат да понижат притеснението при някои хора. Ако това не помогне и продължавате да гризете, потърсете по-сериозни медикаменти.

Специални лакове

image1 (9K)

Има специализирани лакове и гелове, с които ноктите се мажат. Те съдържат различни съставки, предотвратяващи гризането. Дори и да си докоснете ноктите до устните, ще усетите лошия им аромат или горчивия вкус, което може да ви възпрепятства да отхапете от нокътя със зъби.

Маникюр с гел лак

При жените гризането на нокти е и естетичен проблем. Те винаги са назъбени и безформени. Един от начините за справяне с проблема е поставянето на гел лак по ноктите. Той е по-издръжлив и не може да падне при гризане. Освен това струва поне 24-35 лв. и дава стимул за поддържане на по-хубави и здрави нокти.

По-качествена грижа за ноктите

Около ноктите и под тях се натрупва мръсотия, която съдържа микроби. Рискувате да получите някои инфекции в устата, ако често си гризете мръсните нокти. Ако искате да изкорените от ежедневието си този вреден навик, полагайте по-голяма грижа за ноктите. Изрязвайте ги внимателно с ножица или нокторезачка, не ги оставяйте да растат прекалено много, по-добре е да са къси. Пилете ги и ги полирайте всеки ден.

За да имате по-здрави нокти, яжте повече пресни плодове и зеленчуци. Може да се лакирате със заздравител или да приемате витамин B7, който ще ги подхрани допълнително.

tialoto.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
При инцидента са пострадали още двама души, съобщиха наши читатели…