Защо Румънците ни изпревариха

Седмата Божия заповед е НЕ КРАДИ! Има и една пиеса от великия италианец Дарио Фо СЕДМО – КРАДИ ПО-МАЛКО, която беше поставена и на българска сцена. За съжаление, в България колкото се говори повече срещу кражбите и корупцията, толкова апетитът за незаконно придобити пари става все по-голям.

[ad id=“263680″]

Българите до голяма степен, за съжаление, са възпитани в атеизъм от времето на комунизма, а тези, които все пак влизат в църквите и запалват от време на време свещичка, може и да са религиозни, но много малко от тях са вярващи. Това означава липсата на респект спрямо плода на чуждия труд. Лошото е, че тъй като няма сериозни санкции за крадците, те стават все по-нагли. Обществена тайна е, че се краде масово – и на държавна ниво, и на местно ниво, и от бюджетни средства, и от европейски проекти и т.н. Аз имам съвсем конкретни подозрения за такива отклонявания на обществени средства, които съм споделял на няколко пъти с хора, които биха могли да предизвикат съответните проверки, но ….

[ad id=“225664″]
Пред БНТ журналистът Владо Бериану говори доста подробно за състоянието на румънската икономика, обяснява защо минималните заплати, пенсии и покупателно способност в северната ни съседка са значително по-високи. Отново имаме повод за отчаяние. А в недалечно минало българските политици гледаха с пренебрежение на Румъния по време на присъединяването към ЕС. Преди няколко месеца нашият премиер Борисов по повод визитата на Моника Маковей (която въобще не беше забелязана от българските политици) беше заявил приблизително пред журналисти следното: „Не ми давайте за пример Румъния! Ще видите какво ще стане с нея през следващите месеци“. Помните ли тези „мъдри“ слова на Б.Б.? Е, в днешно време все повече се разбира как и поради какво румънците дръпнаха значително през България. А ние гледаме пожарникарския командир как коментира задръстването на магистралите преди Нова година и обяснява ситуацията с дебилите по пътищата. То че има такива, това е безспорно, но лошото е когато начело на държавата ни не са застанали наистина умни и компетентни хора, които да създадат съответните условия и да накарат и дебилите да спазват изискванията на общността..

Автор: Арх. В.Беров


image0 (9K)