НАЙ-НОВИ:

Защитени птици бързолети, избити при ремонтни дейности на надлез в Казанлък

Десетки трупове на защитените птици бързолети са открили природозащитници в Казанлък. Част от птиците са били буквално изгорени при планирани ремонтни дейности на надлез в града, предава NOVA.

След сигнала на екозащитни организации, за бедстващите птици има предписание към ремонтните дейности по надлеза.
Част от защитените и редки видове са оцелели, след като са били закарани в спасителния център „Зелени Балкани“.
Птиците са били от колония, която дълги години обитава надлеза. При свалянето на парапетите с оксижени са изгорени гнездата им. „Получихме сигнал от наш съгражданин, който беше намерил бебе-птиче, и търсеше помощ при грижите за него. Ние разбрахме, че е бързолет. Дойдохме на място, направихме оглед и намерихме още едно бебе. Едното от тях е с доста сериозни изгаряния по крайниците и крилата”, обясни Ивелина Недкова от „Енимъл Хоуп” – България.

Тя допълни, че за птиците се полагат адекватни медицински грижи.

В Община Казанлък са разбрали за случилото се след подаването на сигнала. Това обясни в „Здравей, България” заместник-кметът Даниела Коева. „Бяха направени проверка и обход на зоните, в които се извършват строителни дейности от еколог на общината. Последващите строителнителни дейности се наблюдават от него”, допълни тя.

Коева е категорична, че ремонтът е съгласуван с всички институции, както изисква законът.

Малкият черен бързолет е птицата с най-дълъг полет – може да остане над 10 месеца във въздуха, без да кацне. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Фенове я сринаха със земята с най-различни коментари за тоалета…