НАЙ-НОВИ:

Засилва се напрежението между Германия и Турция

 Забраната на германските власти, наложена на правосъдния министър на Турция, Бекир Боздаг да агитира турската общност в Германия за референдума, с който в началото на април трябва да бъде решено дали правомощията на турския президент Реджеп Ердоган да бъдат засилени още повече, предизвика размяна на остри реплики и нарастване на напрежението между двете държави, съобщи actualno.com

Управата на германския град Гагенау посочи като мотив факта, че и залата, и паркингът пред нея нямат капацитета да поемат очаквания наплив от хора и автомобили. Отменен е и планираният митинг на Боздаг със същата цел в Карлсруе.  Пред турски журналисти той изрази огорчение заради невъзможността да разговаря със сънародниците си и с граждански организации, и уточни, че забраната е наложена часове преди проявите, въпреки първоначалното разрешение. „Недопустимо е и не може да се приеме блокирането на събрание на турската общност. Правото на събрания е заложено в Европейската конвенция за правата на човека, то е незаменима функция на ЕС, на Съвета на Европа, на демократичните държави. Хората искат да се съберат на едно място, а не им се разрешава. И това го наричат демокрация и свобода на изразяването. Не подхожда на демократична държава това да забранява събрание на една общност, що за демокрация е това“, възмути се Боздаг. Той подчерта, че демокрацията в Турция е силна, който от Германия поиска там да организира среща или изявление, общините са отворени за това. И още – че всеки може свободно да се изразява и всеки може да види с очите си демократичното турско общество, но в Германия се е сблъскал с непризнаването на Европейската конвенция за правата на човека. Боздаг отмени и планираната среща с германския си колега Хайко Маас, и заяви, че тръгва обратно за Анкара. С него е и министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, който също отмени програмата си в Германия. Именно Маас преди три дни публично заяви, че времето на мекия тон спрямо Турция изтича – заради купищата арести на журналисти в страната.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш осъди скандалното решение на Берлин и подчерта, че кампанията за референдума, предвидена да обхване турската общност в Германия, Австрия и други европейски страни няма за цел да се намесва във вътрешните политики, а само да мобилизира хората да отидат до урните. Той подчерта, че забраната за тези прояви е недопустима и неприемлива.
Напрежението се засили и след като във външното министерство в Анкара бе привикан посланикът на Германия, Мартин Ердман, на когото бе връчена протестна нота. Ден по-рано и турският посланик в Берлин получи официален протест заради кореспондента на „Ди Велт“ Дениз Юджел, пратен в затвора в Истанбул заради публикация.  Редица германски депутати  подеха кампания за официална забрана за президента Ердоган и министрите да влизат в страната. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Сайтът desebg.com публикува оцелелите в архивите на ДС документи, установяващи…