Зарибяват езеро „Загорка“ с много атрактивна риба от древен вид

Спортният клуб по риболов в Стара Загора с нова инициатива след мащабното състезание, организирано от тях на езеро „Загорка“ през миналия уикенд.

За новото, което предстои, разказва Александър Мечев – секретар на Клуба.

От Спортния клуб възнамеряваме да направим ново зарибяване на езерото, като най-атрактивната риба ще бъде веслоносът – една риба с интересен външен вид, а според някои изглеждаща дори зловещо. Не само е древен вид от есетровите риби, но и прилича на праисторически гигант в зрялата си възраст, тъй като достига тегло над 80 кг, но ние естествено ще пуснем малки екземпляри, разказва увлекателно Мечев и продължава:

От десетина години тази риба се отглежда в някои рибни стопанства у нас и чакаме времето малко да се позатопли, тъй като старозагорци са видели, че в последните седмици водата прави ледена коричка, и имаме намерение да пуснем не само веслоноси, но и други есетрови риби.

В момента езерото е зарибено с всички видове сладководни риби: уклей, червеноперка, бяла риба, пъстърва, попче, моруна, платика, шаран… Притесняват ни пуснатите преди 4 г. 400 пъстри толстолоби, които вече станаха много големи (средно по 10 кг), уточнява Александър. Първо, че извличат от водата много кислород, второ – пречат и плашат другите риби, и не без значение – трудно се улавят.

Александър Мечев не без гордост разказа и за постиженията на Спортния клуб по риболов в Стара Загора.

На 11 януари се проведе мащабното състезание YARIE trout area cup „Езеро Загорка“, за трета поредна година сме републикански шампиони, а през лятото на 2019-а станахме трети на Световното първенство в Хърватска. Именно за това класиране получихме признание на церемонията „Спортист на годината“, където Спортен клуб по риболов – Стара Загора беше награден за пробив в световния спортен риболов.

На какво се натъкнаха при почистването на езеро „Загорка“

Нали сте наясно, че ако нямаме и не поддържаме базата, където тренираме, няма как да имаме тези постижения. Всяка година инвестираме хиляди левове, а да не забравяме, че езерото постоянно се нуждае от почистване. Последното, което направихме, беше след Никулден през декември, и за кой ли път останахме втрещени от това, което излезе от дъното. За традиционните боклуци и гуми няма да споменавам, само най-фрапиращото: 4 пистолета, патрони, дронове.

И най-неприятното знаете ли кое е? – задава въпрос Александър и отговаря: Изкараните от нас гуми, още несъбрани от камиона, на другия ден се намери някой, който да хвърли обратно в езерото…

Пожелаваме на Александър Мечев и на Спортния клуб по риболов в Стара Загора успешна 2020 година, както и наслука на всички запалени риболовци!

 

 


image0 (9K)