Започна ремонтът на компрометираната част от оградата на II Основно училище „П. Р. Славейков“ в Стара Загора

Стартираха дейностите по разрушаването и изграждането на нова подпорна стена в южната част на двора на II Основно училище „П. Р. Славейков“ в Стара Загора.

Рехабилитацията на каменната ограда се налага,тъй като се забелязват вертикални пукнатини и опасно накланяне към улицата, което застрашава здравето и живота не само на учениците, но и на всички преминаващи по северния тротоар на бул. „Ген. Столетов“. Очаква се ремонтът да приключи до първия учебен ден.
Настъпилата деформация на подпорната стена е в следствие на голямата близост на дърветата по нейното протежение, причинило ерозия на земната основа под фундамента на стената, заради кореновата система на дървесните видове.
Обновяването на оградата се изпълнява на участъци, като така се ограничава срутване на земния насип и накланяне на дърветата към улицата.
Специално за намиране на най-доброто решение на проблема и запазване на максимално количество от съществуващата растителност бе създадена комисия от експерти от Общинска администрация, Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на ландшафните архитекти, включваща и училищното ръководство и настоятелство.

Тя имаше за цел да намери най-подходящо решение за справяне с проблема с компрометираната част от оградата, както и запазване на максимално количество растителност.

Членовете на комисията, чийто председател е главният архитект на Община Стара Загора – арх. Виктория Грозева, предложиха да бъде редуциран обемът на короните на осем от дърветата, които са в близост до стената, както и да се направи обследване на кореновата им система, за да бъдат взети мерки за запазването им.


image0 (9K)