Започнаха Коледните пости – ето какво е позволено и какво не е

Започнаха 40-дневните Коледни пости. Християните се хранят само с растителна храна, като се въздържат от блажна храна. В определени дни се разрешава консумирането на риба. Постите продължават до 24 декември включително. 

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.

Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Специалистите по хранене не отхвърлят традицията като опасна, но дава съвети са плавен преход между двата периода на хранене.

Според диетолозите постите могат да бъдат полезни за разтоварване на организма.

Задължително за безопасните пости е храната да бъде разнообразна, а при недостиг на вещества може да се ползват и добавки„. Това коментира пред „Канал 3“ специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.

След 40 дни на ограничено хранене трябва да се наблегне на приема на вода и постепенно да се захраним с изключените меса и млечни продукти„, добави Донка Байкова.


image0 (9K)