Започват засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите ще се извършват в страната в седмицата от 13 до 19 февруари, съобщават от ГД „Национална полиция“.

Операцията се провежда във всички държави-членки на европейската организация на службите на пътна полиция TISPOL. В акцията участват и служители от криминална и икономическа полиция. Те ще следят за превоза на нелегални емигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване хора и други криминални престъпления. В операцията по засилен контрол се включват и представители на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”.

По време на проверките по метода “широкообхватен контрол” се осъществява контрол за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, както и за наличието на винетен стикер за ползване на републиканските пътища.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване от страна на водачите на време за почивка, превишаване на скоростта, употреба на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите, сочат изводите от предишни подобни операции.


image0 (9K)