Зам.-министър Георгиев: Санкцията срещу съдия Миталов не е заради Русия

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев не смята, че има връзка между санкцията на САЩ срещу съдия Андон Миталов и факта, че магистратът е пуснал бившия депутат Николай Малинов в Москва. „България не е фронтова линия между САЩ и Русия“, каза той днес пред БТВ. „Санкциите на САЩ срещу българско длъжностно лице не са намеса във вътрешните работи на България“, каза още Георгиев.

До сряда, докато името му бе съобщено от държавния секретар Помпео, Миталов бе абсолютно неизвестен за широката публика. После стана ясно, че той е пуснал обвинения в шпионаж Малинов да пътува до руската столица, за да получи орден „Дружба“ от президента Владимир Путин. И именно около това решение на съдията се въртят хипотезите за забраната той и семейството му да не могат да влизат в САЩ. „Не вярвам някой от чужбина да има чак толкова голям пръст за това, което се случва“, каза обаче по темата Георгиев. Официално САЩ смятат Миталов за замесен в корупция, но досега не са съобщили подробности.

„Санкциите на САЩ срещу българско длъжностно лице не са намеса във вътрешните работи на България“, каза още Георгиев. „Този акт няма отрицателен знак за България. Той е част от нашето взаимодействие със САЩ в борбата срещу корупцията“, коментира Георгиев. На въпрос защо САЩ имат данни за престъпления от български съдия, а у нас няма, той заяви, че вероятно става дума за различия в начина на работа. „Не вярвам да не получим никакъв отговор на нашето запитване, но не мога да предположа каква информация ще ни дадат“, допълни зам.-министърът относнно данните, които САЩ евентуално ще ни предоставят.

Георгиев заяви за казуса с Васил Божков, че България и ОАЕ нямат договор за екстрадиция. Всеки случай се решавал отделно.“Надявам се на база документите, които ще изпратим, че ще се вземе позитивно решение“, каза Георгиев.

Източници: бТВ, „Сега“


image0 (9K)